Szijjártó Péter: Európa fél nevén nevezni a kihívásokat

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A külügyminiszter a Magyar Időknek adott interjút. Szerinte Európa nincs abban a helyzetben, hogy gazdasági bevándorlók százezreit vagy millióit fogadja be, Schengent pedig meg kell erősíteni.


Szijjártó Péter 30-35 millió olyan emberről olvasott az elemzésekben, akik potenciálisan bevándorlókká válhatnak. A külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Időknek adott interjúban beszélt erről, jelezve, hogy ezért fontos a külső határok védelme, és ezt a kérdést az Európai Unió kissé elhanyagolta. (Orbán Viktor korábban a Die Presse című osztrák lapnak százmillió menekültről beszélt a Frontex jelentése alapján. A Frontex ezt nem erősítette meg. )

Szijjártó Péter szerint kicsit olyan, mintha az európai vezetők félnének néven nevezni azt, amivel szemben állnak, egyszerűbb azokat kritizálniuk, akik ezt megteszik. Több európai vezető a nemzetközi média hamis tudósításai alapján politizál. Ebből még komoly problémák adódhatnak, hiszen Európában még ma sem nevezik néven a súlyos kihívásokat, de Szijjártó szerint világossá is fogjuk tenni, hogy Európa nincs abban a helyzetben, hogy gazdasági bevándorlók százezreit vagy millióit fogadja be. „Akkor lehetünk alkalmasak a válság kezelésére, ha fenntartjuk és megerősítjük a schengeni rendszert” – mondta a Magyar Időknek a külügyminiszter.

Beszélt arról is, hogy a szerb határon épített kerítésnek olyan hatása biztosan lesz, hogy az embercsempészek más útvonalakat fognak keresni. Szerinte ugyanakkor a magyar-szerb együttműködés soha nem volt olyan jó, mint manapság, és ennek most különleges jelentősége van. Ha ugyanis nem a mostani lenne minden idők legjobb magyar-szerb viszonya, akkor a bevándorlási kihívás okozhatott volna súlyos kétoldalú konfliktusokat is.

„Szomszédaink közül éppen azokkal vagyunk jóban, akikkel kapcsolatban ezt nem várnánk – ilyen Szlovákia vagy Szerbia –, de a természetesnek vett szövetségesünkkel, Horvátországgal soha nem voltak olyan mélyen a politikai kapcsolataink, mint manapság” – értékelte a helyzetet Szijjártó Péter.

A külügyminiszter szerint az „ideiglenes biztonsági határzár” még évekig állni fog.