Szijjártó: magyar katonák fognak kurd harcosokat kiképezni

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az iraki Kurdisztánban szolgáló magyar katonai kontingens bekapcsolódik majd a kurd önvédelmi erők tagjainak, a pesmergáknak a kiképzésébe - közölte az MTI-vel kedden Szijjártó Péter.


A külgazdasági és külügyminiszter az Iszlám Állam terrorszervezet elleni koalíciónak az ENSZ-közgyűlés ülésszakának keretében kedden megtartott csúcstalálkozójával kapcsolatban nyilatkozott erről. A tanácskozáson a magyar küldöttséget Orbán Viktor miniszterelnök vezette.


„Az Iszlám Állam sajnos egyre több területet foglal el, egyre több ember kénytelen elhagyni az otthonát az Iszlám Állam rémtettei miatt, ezért, amennyiben az európai kontinensre háruló bevándorlási nyomást valóban csökkenteni szeretnénk, akkor az Iszlám Állam elleni erőfeszítéseket jelentősen növelni kell" - mondta Szijjártó.

„Magyarország készen áll erre, ezért a 110 fős katonai kontingensünk, amely már Kurdisztánban van, nemcsak őrző és objektumvédelmi feladatokat fog ellátni a jövőben, hanem a kurd pesmerga erők kiképzésében is részt vesz" - tette hozzá.

A kurdok lehetséges szerepéről a szíriai és iraki helyzet rendezésében ebben az írásunkban foglalkoztunk bővebben.