Szijjártó jobbkezének nincs diplomája, furcsa posztot kreáltak neki

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Bár kabinetfőnökként emlegetik, ezt a posztot nem tölthetné be Szijjártó Péter bizalmasa, Benkő Szilárd. Szijjártó futsalos csapattársának nincs diplomája, hivatalos titulusa így a “miniszteri kabinet működési koordinátora". Amikor jogi értelemben kell kabinetfőnöki döntést hozni, akkor a helyettese intézkedik.


“Szilárd 2000 óta van mellettem, jól dolgozik, megbízom benne, ezért lett a kabinetfőnököm” - mondta Benkő Szilárdról még 2012-ben Szijjártó Péter. Akkor a Miniszterelnökség államtitkáraként dolgozó Szijjártót többek között arról faggatták, hogy a dunakeszi futsalcsapat - ahol Szijjártó is focizott - tizenkét játékosából öten is a kormányfő hivatalában dolgoznak.

Benkővel Szijjártó később is meg volt elégedve, miniszteri kinevezése után vitte magával a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM). A kormány honlapjára feltöltött egyik dokumentum (pdf) szerint a minisztériumban is kabinetfőnökként dolgozik Szijjártó mellett. Csakhogy a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szerint a kabinetfőnöki poszt főosztályvezetői, vagy politikai tanácsadói munkakörben tölthető be, mindkettőhöz felsőfokú végzettség kell, Benkő ezzel nem rendelkezik.

„Benkő Szilárdnak nincs meg az a felsőfokú, szakirányú végzettsége, amivel kormánytisztviselőként felsővezetői munkakört lásson el” - írta a VS-nek küldött válaszában a KKM. A tárca szerint a jogszabályok lehetővé teszik, hogy a “minisztérium alaptevékenységéhez kapcsolódó adminisztratív, illetve tanácsadói feladatok ellátására esetenként Ptk. szerinti munkaszerződéssel foglalkoztathassunk munkatársakat”.

A tárca szerint a miniszteri kabinetben a jogszabály szerinti vezetői feladatokat így Sümegh Réka kabinetfőnök-helyettes látja el. Benkő papíron tehát nem kabinetfőnök, hanem “a miniszter megbízásából a kabinet működését koordinálja”. Szerettük volna megismerni Benkő életrajzát is, a tárca erre vonatkozó kérdésünkre nem reagált.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezeti szabályzata (pdf) szerint a kabinetfőnök számos feladatot lát el, többek között:

  • Segíti a miniszter parlamenti munkáját, kapcsolatot tart a parlamenti frakciókkal.
  • Ellátja a miniszter személye körüli feladatokat.
  • Irányítja a miniszteri titkárság vezetőjét
  • Részt vesz a kormány politikai döntéseinek előkészítésében
  • Gondoskodik a miniszterhez érkező közérdekű bejelentések, panaszok kivizsgálásáról
  • A minisztérium média és sajtókapcsolati tevékenységét irányítja
  • Felkészíti a minisztert a nyilvános szereplésre

Benkő a Fidesz 2010-es választási győzelme után került a frissen megalakuló Miniszterelnökségbe. A miniszterelnök szervezési stábjának lett a vezetője bruttó 885 ezer forintért. Posztjából adódóan szolgálati autót is kapott, egy Audi A6-ost. Benkőt ekkor megbízási szerződéssel foglalkoztatták.

Két évvel később, 2012 júliusától ugyancsak a Miniszterelnökségen Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár kabinetfőnöke volt bruttó 885 ezer forintért. Benkő bére egyébként Szijjártó “miniszteri kabinetjének működési koordinátoraként” is változatlan maradt.

Az MSZP korábban azért támadta Benkőt, mert az érdekeltségébe tartozó F. Component-99 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2009. októbertől 2010. júliusig 1 millió 764 ezer forintért adott tanácsokat a győri önkormányzatnak. A cég fő tevékenysége hangszergyártás volt. Szijjártó akkor a győri Fidesz elnöke volt. A Fidesz azzal vágott vissza, hogy a megyei MSZP-elnök parlamenti képviselőként is kapott tanácsadásért pénzt a szocialista városvezetéstől.