Szijjártó a német igazságügy-miniszterben talált új ellenséget

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Heiko Maas német igazságügyi miniszter a Der Spiegelnek adott, a hetilap szombati számában megjelent interjúban "durva és valótlan támadást" intézett Magyarország ellen.


Maas az interjúban arról beszélt, hogy Magyarország még kenyeret és vizet sem adott a menekülteknek, és Orbán Viktor miniszterelnök azzal fenyegetőzött, hogy erőszakkal evakuálja őket. Heiko Maas szerint sok ember a háború, a kínzás és erőszak elől menekül, és Orbán Viktor egyetlen muszlim menekültet sem akar befogadni.

Szijjártó az MTI-nek eljuttatott reakciójában az írta, hogy "A hazudozás és az alaptalan vádaskodás nem méltó egy európai politikushoz." A külügyminiszter szerint Magyarország tavaly a befogadóállomásokon 400 ezer illegális bevándorlónak biztosított szállást és ellátást a nemzetközi szabályoknak megfelelően.A külügyminiszter válaszában arról is írt, hogy az egyre agresszívabbá váló menekültek "önkényesen elfoglalták a Keleti pályaudvart". A menekültkrízis során a pályaudvarnál kialakult helyzetről készített fotógalériánkat itt nézheti meg, a menekülteket történeteiről itt olvashat, az Ausztria felé elinduló menetről írott tudósításunkat itt találja.

A közlemény arra is kitér, hogy a menekülteket a magyar kormány illegális gazdasági bevándorlónak tekinti és nem fogadja be. "Nem az a dolgunk, hogy ezeknek az embereknek új európai életet adjunk, hanem az, hogy segítsünk visszakapni a régi életüket a szülőföldjükön" - áll a közleményben.