Szervezhető-e norvég pénzekből tüntetés a magyar kormánnyal szemben?

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt / MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

Gulyás Márton a VS.hu-nak arról beszélt: bár vitás kérdés lehet, ildomos-e az NCTA pénzét Lázárral szembeni tüntetésre használni, de szerinte mindez csupán azért került a figyelem középpontjába, mert a kormány az alapítványokat támadja. A Ki az a Lázár János? nevű tüntetést szervező Jámbor András (a Kettős Mérce vezetője, az LMP és a PM volt munkatársa) elismerte: hibáztak, amikor nem tüntették fel, hogy a Norvég Alap is finanszírozza a demonstrációt.


Mint korábban megírtuk, a Krétakör Alapítvány ügyvezetője, Gulyás Márton június 19-én, az ATV Egyenes beszéd című műsorában számolt be arról, hogy részben a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) pénzéből szervezte a Humán Platform és a Kettős Mérce a Lázár János elleni tüntetést. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azért támadta a norvég alap jelenlegi pénzosztási mechanizmusát, mert szerinte azok kormányellenes tevékenységhez folynak, és kifejezte igényét, hogy a kormány szólhasson bele abba, ki és mire ossza ezeket a támogatásokat. A VS.hu megkeresésére Gulyás úgy fogalmazott: jogtalannak érzi a demonstrációt ért támadást, „hiszen ez nyilván nem egy kormánybuktató tüntetés volt, hanem kiállás a sajtószabadság, a független civil szervezetek és médiacégek mellett. Arról nem mi tehetünk, hogy ezeket a szervezeteket éppen a kormány támadja, és velük kell felvennünk a versenyt. Erről a kormány tehet.” Szerinte ez a mindenkori civil szervezetek feladata, és abszurd beletolni a dolgot a pártpolitizálásba.

Pontosítás és bocsánatkérés

Elmondása szerint nem arról van szó, hogy a norvég kormány finanszírozott egy tüntetést, hanem civil szervezetek használták fel legitim módon a támogatásukat. Gulyás a VS.hu-nak kijelentette: a pénzt állampolgári kezdeményezések támogatására is kapták, márpedig a civil szervezetek melletti kiállásról, illetve a sajtószabadságról szóló tüntetés erről is szólt. A Krétakör vezetője ugyanakkor elismerte, nem volt szerencsés az ATV műsorában tett nyilatkozata:
„Elfogadom, hogy lehetett volna jobban is reagálni Kálmán Olga visszakérdezésére, és talán erősebben jelezhettük volna korábban, hogy a Humán Platform támogatása egy olyan pályázati pénzből érkezik, ami a Norvég Alaptól jön. De ez egy lassan egy éve futó projektje a Krétakörnek, amivel mind ezidáig senkinek nem volt problémája, és egyértelmű, hogy kizárólag azért került a figyelem középpontjába, mert a kormány nemtelen módon támadja a lebonyolító alapítványokat és a kedvezményezetteket.”
A tüntetést is szervező Jámbor András a VS-nek kijelentette: nem kormányellenes tüntetésről volt szó. „Nem a kormány megbuktatására irányult, nem az ellenzéki pártokat szolgáltuk ki, a színpadról többször is elhangzott, hogy a korábbi kormányok egyes gyakorlataival is voltak problémák” – tette hozzá. Viszont „teljesen normális” szerinte, hogy a kormány egyes intézkedéseit kritizálják. Bár a „kormányzati propaganda” támadásait jogtalannak érzi, azt elismeri: hibáztak a tüntetés szervezésekor. „Számunkra például annyira egyértelmű volt, hogy a Humán Platform a Norvég Civil Támogatási alap által támogatott szervezet, hogy eszünkbe se jutott, hogy ezt külön feltüntessük. Ez hiba volt. Bocsánatot kérünk, ha valaki átverve érzi magát, legközelebb, ha ilyen lesz, ezt mindenképpen máshogy fogjuk csinálni.”

Jámbor úgy véli, akit meggyőz, hogy a civil alap pénzéből nem finanszírozható a tüntetés, annak egyrészt azt kell elhinnie „hogy a külföldi pénzek rosszak alapból, és nem használhatnak ilyet a politikában. Ez egy borzasztó álszent hozzállás hiszen, teljesen természetes, hogy vannak pártoknak, civil szervezeteknek külföldi kapcsolataik. Tudjuk például, hogy a Fidesz is oszt ilyen pénzeket Erdélyben, méghozzá ott a Norvég Civil Alappal ellentétben saját pártpolitikai céljaira, és tudjuk azt is, mennyi külföldi támogatást kapott a Fidesz, ha csak a 90-es évek amerikai és Soros támogatására, esetleg Finkensteinre gondolunk, vagy a Fidesz egyes vezetőinek amerikai republikánus tanulmányéveire - nevetséges ez az egész.”

Mennyit költ a Humán Platform?

A Humán Platform korábban közzétette: június 19-éig a tüntetés fedezésére 823 ezer forintot kaptak, ebből 385 ezret átutalás formájában, 437 ezret pedig a helyszínen adományként. A Humán Platform 177 ezer forinttal támogatta a demonstrációt. Gulyás a VS-nek elmondta: 140 ezer forint plusz áfa ment el az NCTA által elnyert forrásból, ennyit terveztek eredetileg is, a többi pénzt pedig a Krétakör előlegezte meg. A tüntetés után így 196 ezer forintnyi többlet jött létre, ezt pedig a Humán Platform felajánlotta a Kettős Mércének a pályázatból fakadóan további programokra való felhasználásra. A tüntetés legdrágább tétele a színpadtechnika volt, ami 756 ezer forintba került. Gulyás szerint ugyanakkor tömegrendezvényt ma nem lehet megúszni sokkal olcsóbban, ha az ember technikailag kielégítő színvonalat kíván garantálni. Elmondása szerint egyébként két színpad kellett volna, végül színpad és platóskocsi lett a dologból, azért volt ennyi a pénz. Öszesen 119 ezer eurót nyert el két évre a Humán Platform szervezetfejlesztésre, ezt pedig a vállalás szerint vitaszínházra, projektindító konferenciákra, kerekasztalra, „watchdog aktivitásra”, azaz például jogvédő és az államot ellenőrző tevékenységre költi a szervezet. Gulyás az ATV-ben ugyanakkor kiemelte, hogy a Szabad Oktatásért szervezet krétát vitt iskoláknak (erről itt írtunk korábban), továbbá tiltakozás szerveződött a Vigadó átadásakor is. Ezek is erőteljesen kormányellenes eseményeknek tűntek, Gulyás szerint viszont fontos szakmai kezdeményezések voltak. „Az MMA és KLIK két rendkívül káros, az érintett szakmák által élesen kritizált állami intézmény, amely az érintettek érdemi bevonása nélkül működik és gyakorol kizárólagos jogköröket. Ez skandalum. Ez ellen minden létező, demokratikus és erőszakmentes eszközzel a leghatározottabban fel kell lépnie minden állampolgárnak” – mondta. Elmondása szerint támogattak, illetve együttműködtek oktatáspolitikai projektekkel (Agóra, Vádirat!) és emlékezetpolitikai szerveződéssel (a Szabadság téri szoborcsoport ellen tiltakozó Eleven Emlékmű közösséggel) is. Jámbor szerint később lehet majd látni, milyen nagyobb projektekre megy el a pénz, egyelőre csak a rövidebb távú megmozdulások látszanak. „De ez nálunk és a Humán Platformnál is most egy szerencsétlen helyzet, a rövid távú nagy elérésű projektek látszanak egyelőre, míg a hosszú távú dolgok a természetüknél fogva később fognak valódi társadalmi hasznot hajtani.” A Kettős Mérce vezetője pontosított továbbá: blogja nem tagszervezete a Humán Platformnak, hanem támogatandó/fejlesztendő szervezet.

Elismerte továbbá, hogy nyilvánvalóan ha a baloldali identitás megéléséről szervez egy programot a Mérce (ezekről a tervekről korábban az Indexen jelent meg cikk), ami a Humán Platform céljaival nem azonos, akkor arra nem mehet pénz majd az NCTA-tól.

A civilek sem ugyanazt gondolják az esetről

Az NCTA támogatása megosztotta a civil szervezetek körül mozgolódókat is. A Zöld Póknál évekig programvezetőként dolgozó (és idén pár hónapig a 4K! szóvivőjeként ügyködő) Papp Réka Kinga nem találta problémásnak az esetet. A Lázár elleni tüntetésen is felszólaló aktivista a Facebookon tette fel kérdéseit: „Mióta tilos a politikai tevékenység a civileknek? legjobb tudomásom szerint ez a munkaköri leírásunknak az első három pontjából az egyik: nyomásgyakorlás. és különösen mióta tilos a politikai támadásoknak kitett civilek számára, hogy kiálljanak önmagukért és egymásért? még annál is különösebben mióta tilos egy ernyőszervezetnek önmagáért és a hozzá tartozó más szervezetekért tüntetnie? hát a sajtó szabadságáért, a korrupció ellen?” A Liberális Fiatalok Egyesületében (LIFE, az ő költéseiket is vizsgálta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, azaz a Kehi) aktív Szalai Ervin a Publius blogon kritizálta, hogy korábban nem volt egyértelmű: a tüntetés egyebek között az NCTA pénzéből valósult meg. Széll Dóra, aki szintén aktív volt a szervezet körül, kommentben jelezte: „Én a Norvég Civil Alapban is csalódtam ez ügyben. Mivel tudom, hogy minket mennyire tiltottak a pártpolitikai elköteleződéstől stb. a pályázatunk kapcsán, ezért naivan azt hittem, ez egy ilyen általános értékrend náluk, hogy ilyesmit nem szabad csinálni az ő pénzükből, meg ha lehet máséból sem, ha ők támogatnak éppen. Erre ők adtak pénzt a kiazalázárjános tüntire. Persze ez nem pont olyan, mintha bemondták volna, kire kell szavazni ősszel, de az én szememben igen hasonló.”