Szerbia kitiltotta a horvát teherautókat és a horvát árukat

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Belgrádnak ez a válasza arra, hogy Zágráb éjfélig nem nyitotta meg a két ország közti határátkelőket. A horvát kormányfő az EU-csúcsról üzent: sajnálja a szerb lépést, amelyet nevetségesnek tart, és közölte, tervezték a határ megnyitását, de így erről szó sem lehet.


Az ellenintézkedésekről a határidő lejárta után tájékoztatta újságírókat Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a Belgrádot Zágrábbal összekötő autópályán fekvő Bajakovo–Batrovci határátkelőhelynél.

„Ettől a pillanattól fogva a szerb rendőrség nem fogja engedélyezni a határátlépést semmilyen, Horvátországban regisztrált, illetve az ebben az országban készült árut szállító teherautóknak” – jelentette be Stefanovic. Szerinte ez vonatkozik az összes szerbiai határátkelőre. A szankció a belgrádi kormányzati intézkedéscsomag első válasza Horvátország „gazdasági agressziójára”. A tilalom nem érinti a személyforgalmat.

A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy Szerbia kész bármely pillanatban visszavonni az intézkedést, ha Horvátország az Európai Unió szabályai szerint fog eljárni, és engedélyezi nemcsak a Szerbiából, hanem más országokból érkező teherforgalom átjutását a határán.

Stefanovic szerint ezt a helyzetet gyorsan rendezni lehetne, de ha tartósan így marad, akkor a szerb kormány újabb intézkedéseket hoz. Felhívta a figyelmet arra, hogy Belgrád nem reagált a Zágrábban elhangzott sértegetésekre, és mindvégig megoldást keresett a válságra.

A Tanjug hírügynökség azt írta csütörtökre virradóra a Batrovciban lévő szerb határrendészekre hivatkozva, hogy a szerb tilalom életbelépése óta a horvát hatóságok nem engedélyezik a belépést Horvátország területére azoknak, akiknek szerb útlevelük van. A Szerbiából érkező személygépkocsikat és autóbuszokat visszafordították a határról. Az egyik busz utasa azt mondta, azzal a magyarázattal fordították vissza őket, hogy nem léphetnek be az országba sem szerb rendszámú gépkocsik, sem szerb útlevéllel rendelkezők.

A Jutarjni List című horvát lap internetes felületén azt írta, hogy a brüsszeli uniós csúcson tartózkodó Zoran Milanovic horvát miniszterelnök a szerb tilalom hallatán sajnálatát fejezte ki. „Sajnálom, ezek az intézkedések nevetségesek. Azt terveztük, hogy holnap megnyitjuk a határt, de így nem fogjuk” – mondta Milanovic.


A Közel-Keletről Szerbián át Horvátországba tartó migránsáradat miatt Zágráb a múlt héten lezárt a Szerbiával közös nyolc határátkelőhely közül hetet, majd hétfő éjféltől leállította a nyolcadik, a Batrovci–Bajakovo átkelőn a Horvátországba irányuló teherforgalmat is, ami miatt végeláthatatlan kamionsor alakult ki a határ szerb oldalán. Horvátország kedden részlegesen megnyitotta a határt, és csak a romlandó árut szállító kamionok áthaladását engedélyezte, ami felbőszítette a többi fuvarozót. A kamionosok kedd este teherautóikkal teljesen lezárták a határátkelőt mindkét irányban, és csak szerda délután oldották fel a blokádot a személyforgalom számára.