Szerbia felett készülnek összecsapni a menekültáradat hullámai

Fotó: MTI/EPA / GEORGI LICOVSZKI

-

Déli szomszédunk „harapófogóba” kerülhet. A belgrádi kormány humanitárius katasztrófától tart, ha az uniós országok – köztük Magyarország – visszatoloncolják hozzá a migránsokat, akik közben délről is folyamatosan érkeznek. Most szír menekültek újabb áradata érte el Macedóniát, sokan biciklivel tekernek Szerbia felé (lásd alábbi képgalériánkat), amelynek határát naponta legalább ezren lépik át.


Ha Magyarország ebben a pillanatban „hermetikusan, szögesdróttal, betonfallal” zárná le határait, akkor pillanatnyilag 15 ezer migráns rekedne Szerbiában, ahová délről amúgy is naponta érkezik legalább ezer – fogalmazott Csikós László szerbiai szociális ügyi államtitkár kedden Belgrádban. Ausztria és Németország bejelentéséről, hogy napokon belül megkezdhetik 15 ezer, korábban Magyarország irányából nyugatra érkező migráns visszatoloncolását, Csikós László elmondta: ha bizonyítható, hogy a migránsok korábban Szerbiából érkeztek Magyarországra, akkor a toloncegyezmény értelmében ők visszaküldhetők Szerbiába.

Ha a most Szerbiában tartózkodó 15 ezer migránshoz csatlakozna az a körülbelül 15 ezer, akit Ausztria és Németország Magyarországra küld vissza, akkor humanitárius katasztrófa fenyegetné Szerbiát – fogalmazott az államtitkár. Akkor Szerbia kénytelen lenne lezárni a déli határait, vagy a Macedóniával megkötött toloncegyezmény értelmében oda küldené vissza a migránsokat.

Akiknek utánpótlása továbbra sem csökken. Görögországba a Földközi-tengeren naponta mintegy 600 fő érkezik, ami hatszorosa a tavalyinak. Az emberek többsége a szíriai, iraki és líbiai fegyveres konfliktusok elől menekül Európába – írta minapi jelentésében az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).


Szerbia felé tartó menekültek Macedóniában