Kiderült, ki az oregoni tömeggyilkos

Fotó: MTI/AP/Roseburg News-Review / Aaron Yost

-

A legalább kilenc emberrel végző férfi kedvelte az ír terroristákat, és a vérengzés előtt kikérdezte az áldozatokat, hogy milyen vallásúak. A feldúlt Obama rendkívüli tévébeszédet tartott.


Rendőrségi források a 26 éves Chris Harper Mercerként azonosították azt a fegyveres férfit, aki csütörtökön több embert megölt, illetve megsebesített az oregoni Roseburgben, az Umpqua Városi Főiskolán. Később a rendőrök őt is lelőtték, miután tűzharcba keveredett velük.


A Daily Beast úgy értesült, hogy Harper Mercer internetes bejegyzéseiben megvetését fejezte ki az intézményes vallással szemben, konzervatív republikánusként jellemezte magát, és az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) terrorszervezet szimpatizánsának mutatkozott. Emellett rokonszenvét fejezte ki Vester Flanagan iránt, aki augusztus végén élő adásban agyonlőtt két roanoke-i tévést, és a gyilkosságról maga is felvételt készített.


Úgy tűnik, minél több embert öl meg valaki, annál inkább reflektorfénybe kerül

– írta Harper Mercer, akinek Myspace-profilja még mindig elérhető itt.


Chris Harper Mercer


A csütörtöki áldozatok számáról különböző források ellentmondó adatokat közöltek, a hivatalos közlés szerint kilencen haltak meg, de attól tartanak, hogy ez a szám még emelkedhet. Rendőrök nem sebesültek meg.

Egy 18 éves diáklány, Kortney Moore a Roseburg News-Review című helyi lapnak elmondta, hogy a támadó belőtt a tanterembe, majd padlóra fektetett mindenkit. Ezután felszólította az embereket, hogy álljanak fel, és mondják el, milyen vallásúak, majd tüzet nyitott. Arra, hogy milyen hitű hallgatókra lőtt rá a fegyveres, nem tért ki a tudósítás.


Barack Obama rendkívüli tévébeszédet tartott a lövöldözés után. Beszédében a láthatóan feldúlt amerikai elnök kijelentette, hogy az együttérzés és a fohász többé már nem elegendő az ilyen helyzetekben, mert nem képesek elejét venni a hasonló eseteknek. Arra bátorította a nézőket, hogy olyan politikusokra voksoljanak, akik készek tenni a probléma megoldása érdekében.


Obama arra kérte a sajtót, hasonlítsák össze, hány ember halt meg lőfegyveres gyilkosságban, és hányan terrorista cselekményben. A Vox ezt gyorsan meg is tette.


Lőfegyveres gyilkosságok és terrorizmus áldozatai az USA-ban

A felső vonal a gyilkosságok, az alsó a terrorista cselekmények áldozatait jelöli


Az elnök legutóbb júniusban szólalt meg a médianyilvánosság előtt a kérdéssel kapcsolatban, miután a dél-karolinai Charlestonban egy feketék látogatta templomban egy rasszista támadó kilenc hívőt lőtt agyon.

Obama az oregoni tragédiával kapcsolatban elrendelte, hogy a szövetségi létesítményeken a nemzeti gyász jeleként bocsássák félárbócra az amerikai lobogót.

Joe Biden alelnök a halottak és a sebesültek nagy számára hivatkozva kijelentette: a nyomozás valószínűleg meg fogja erősíteni, hogy a mészárlást félautomata vagy automata fegyverrel követték el. Biden a fegyvertartás „észszerű szabályozására” szólított fel.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője az elnöki beszédet megelőzően közölte, hogy a kormányzat továbbra is prioritásként kezeli a lakosságnak a fegyveres erőszaktól való megvédését.Oregonban egyébként, több más demokrata vezetésű államhoz hasonlóan, a newtowni Sandy Hook iskolában 2012. december 14-én elkövetett ámokfutás után megszigorították a fegyverhez jutás feltételeit. Ezt szövetségi szinten – alapvetően a fegyverlobbi ellenállása miatt – nem sikerült erősebb ellenőrzés alá vonni.

A háromezer hallgatót képző Umpqua főiskolán egy műszakban csak egy biztonsági őr teljesít szolgálatot, fegyvertelenül.