Százezrekre büntetik, aki akadályozza a kerítés építését a határon

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

Azt is megbüntetik, aki illetéktelenül tartózkodik az építési területen.


Akár 300 ezer forintra is büntethetik azt, aki akadályozza a szerb–magyar határon készülő kerítés építését – az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg.

A jogszabály szerint, aki az ideiglenes biztonsági határzár építési vagy karbantartási munkálatai során az ideiglenes biztonsági határzár területén szolgálatot teljesítő hivatalos személyek vagy az ott munkát végzők be- és kijutását, illetve az ideiglenes biztonsági határzár területére tartó hatósági vagy szállító járművek be- és kijutását akadályozza, 300 ezer forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezhető. Emellett azt is rögzítik, hogy aki a területre az építési vagy karbantartási munkálatok során illetéktelenül belép, 50 ezer forint közigazgatási bírsággal sújtható. Aki az ideiglenes biztonsági határzár területén az ott folyó építési, telepítési munkálatok akadályozása céljából bármilyen tevékenységet végez, 150 ezer forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezhető.

A hvg.hu emlékeztet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök múlt szombaton az erdélyi Tusnádfürdőn jelentette be, hogy augusztus 31-éig megépül a kerítés Magyarország déli határán.