Szaúdi bíróság vizsgálja ki a Hasogdzsi-ügyet

Fotó: AFP / OZAN KOSE

-

Szaúdi bíróság fog eljárni Dzsamál Hasogdzsi újságíró halálának ügyében - szögezte le szombaton Valid bin Muhammed asz-Szamaani szaúdi igazságügyi miniszter, akit az al-Arabíja hírtelevízió szólaltatott meg.


A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy a halálos kimenetelű incidens Hasogdzsival "a királyság szuverén területén" történt, ezért az ügyben szaúdi bíróság fog ítélkezni "minden szükséges eljárás megtétele után".

Rijád szombaton az október 2-án történt eset után 18 nappal beismerte, hogy Dzsamál Hasogdzsi meghalt isztambuli főkonzulátusán, az újságíró dulakodás következtében vesztette életét. Az SPA szaúdi állami hírügynökség jelentése szerint a szaúdi főügyészség a nyomozás eddigi eredményei alapján jutott arra a következtetésre, hogy az október 2-án eltűnt ellenzéki újságíró valóban az isztambuli szaúdi konzulátuson lelte halálát, mégpedig amiatt, mert összetűzésbe keveredett az ott tartózkodó személyek egy csoportjával. Az SPA szerint a főügyészség jelezte, hogy folytatódik a nyomozás, tizennyolc szaúdi állampolgárt őrizetbe vettek az üggyel kapcsolatosan. A CNN hírtelevízió úgy tudja, hogy a férfit megfojtották.

A rijádi beismerés után számos nemzetközi szervezet és nyugati ország vezetője szólalt meg, többen elítélték a Hasogdzsi megölését, és további vizsgálatokat követeltek, elégtelennek nevezve a szaúdi beismerést.

Szombat este reagált rá Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter is, és ő is a leghatározottabban elítélte a gyilkosságot. Közleménye szerint Hasogdzsi halálának megerősítése Rijád részéről "az első lépés az igazság megállapításában", és még sok megválaszolatlan kérdés maradt. Le Drian részvétét fejezte ki az újságíró családjának, és alapos nyomozást, a tettesek felelősségre vonását követelte. "Ezek az elvárások erősödnek annak fényében, hogy országainkat stratégiai partnerség köti össze, amely őszinteséget, igényességet és átláthatóságot feltételez" - közölte Le Drian