Szaúd-Arábia a brit iszlamisták legnagyobb támogatója

Fotó: AFP / HASSAN AMMAR

-

Rijád visszautasította a londoni elemzés megállapításait.


Az iszlamista szélsőségeseknek Szaúd-Arábia a legjelentősebb támogatója az Egyesült Királyságban – áll a Henry Jackson Society jelentésében. A dokumentum szerint az Egyesült Királyságban tevékenykedő szélsőséges iszlamistákat a Perzsa-öböl menti országok – köztük Irán –, és hozzájuk kötődő alapítványok támogatják. Rijád a múlt század hatvanas évei óta több millió dollárt fordított arra, hogy a vahhábita iszlámot terjessze a térség országaiban, és a nyugati muszlim közösségek körében.

A Henry Jackson Society szerint összefüggés van a külföldről támogatott iszlamista szervezetek, a gyűlöletet prédikáló hitszónokok és az erőszakot hirdető dzsihadista csoportok között. A külpolitikai elemző műhely szerint az öböl menti országok olyan mecseteket és muszlim oktatási intézményeket támogatnak, melyek szélsőséges hitszónokokat láttak vendégül, és szélsőséges tartalmakat terjesztettek. A jelentés szerint Szaúd-Arábiában több ember és alapítvány közvetlenül érintett "az illiberális és bigott vahhábita ideológia" exportjában. Egyes intézményeket egyenesen Szaúd-Arábiából irányítanak, de legtöbbször arról van szó, hogy a szaúdi forrásokból befolyást vásárolnak a támogatott intézményekben.

Szaúd-Arábia londoni nagykövetsége közleményben utasította vissza a jelentés megállapításait. Rijád szerint "teljesen alaptalan az az állítás, és semmilyen hiteles bizonyíték nem támasztja alá", hogy a királyság "egyének kis csoportját radikalizálta". A külképviselet szerint Szaúd-Arábia is többször volt célpontja az al-Kaida és az Iszlám Állam támadásainak.

"Nem tűrjük el és nem fogjuk eltűrni erőszakos szélsőségesek tetteit és ideológiáját, és nem nyugszunk, míg ezeket a deviánsokat és szervezeteiket meg nem semmisítjük" – áll a londoni szaúdi követség közleményében.

A jelentés érzékeny időpontban került nyilvánosságra, amikor Szaúd-Arábia és szövetségesei maguk vádolják Katart azzal, hogy szélsőségeseket támogat. A jelentés szerint ez a vád képmutató.

A dzsihadista szervezetek tevékenységéről szóló belügyminisztériumi jelentés, melynek elkészítését David Cameron rendelte el 2015-ben, még nem készült el, és nem is biztos, hogy a kormány nyilvánosságra hozná. A Henry Jackson Society nyilvános vizsgálatot szorgalmaz az öböl környéki országokba vezető szálak feltárására.

A BBC úgy tudja, hogy a belügyminisztériumi jelentés "nagyjából kész van, és Theresa May asztalán pihen", de a tartalma kellemetlen lehet a Rijáddal hagyományosan szoros szövetséget ápoló kormánynak. Cameron kormányának belügyminisztere egyébként May volt.