Szakmát tanulhat, ha nem vették fel egyetemre

Fotó: MTI / Kovács Tamás - Képünk illusztráció

-

A részletekről levélben tájékoztat az Oktatási Hivatal.


A szakképzési centrumokba jelentkezhetnek azok a fiatalok, akik sikertelenül felvételiztek a felsőoktatásba – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. Pölöskei Gáborné szerint a 33 ezer érintett fiatalt már levélben értesítette az Oktatási Hivatal.

A jelentkezők több mint 270 szakma közül választhatnak nappali, esti és levelező képzésen egyaránt. A hiányszakmák esetében ösztöndíjra lehetnek jogosultak. A három éves technikusi kurzusokon részt vevők havi 20-50 ezer forint, az úgynevezett kétkezi munkára képesítő két éves kurzust választók pedig 10-35 ezer forintos havi juttatásra számíthatnak.

Jelenleg 20 hiányszakmát tartanak nyilván, ezek megyénként változnak. A férfiak esetében ilyen többek között az ács, a gépi forgácsoló, a hegesztő, az asztalos, a nőknél pedig a női szabó, a logisztikai-, pénzügyi-, számviteli ügyintéző. A technikusok körében a legkeresettebbek a vegyésztechnikusok és a hiányszakmák közé sorolható a szakács is – mondta a helyettes államtitkár.

Nagy eredménynek tartják, hogy azon fiatalok 80 százaléka, akik ily módon bekerülnek a szakképzésbe, el is végzik a kurzusokat - mondta Pölöskei Gáborné.