Szabad kezet kaphatnak az uniós tagállamok GMO ügyben

-

Az uniós tagországok környezetvédelmi miniszterei megállapodtak: minden ország szabadon dönthet, betiltja-e a génmódosított növények termesztését. Egyelőre csak a nagyobb szabadságot adó jogszabály tervezte készült el, hosszas huzavona után. A meccs azonban szakértők szerint még mindig nincs lejátszva.


A jelenlegi szabályozás értelmében ha egy GMO-s termékre kiadja az engedélyt, akkor az az Európai Unió egészére érvényes, és a tagállamok csak az úgynevezett védzáradék alkalmazásával, szigorú feltételek mellett tilthatják ki a piacukról az adott terméket.

A védzáradék elvileg csak ideiglenes és nem ad tartós felmentést az adott országnak, de az így bevezetett tilalmat nehéz feloldani, mert a tagállamok legalább kétharmadának szavazata kell hozzá.

A környezetvédelmi miniszterek ellenszavazat nélkül fogadták el a javaslatot, bár Belgium és Luxemburg tartózkodott. A tervezetről egyébként még az Európai Parlamenttel is meg kell állapodnia a tanácsnak.


Hosszú volt az út idáig - egy kukorica adta meg a lökést

A javaslatot 2010-ben készítette el Európai Bizottság, az Európai Parlament pedig 2011-ben fogadta el a tervezetet. Az országok vezetőit tömörítő tanács viszont egészen idáig nem tudott megállapodni a GMO kérdésről.

A javaslat akkor került ismét napirendre, mikor pár hónapja a tanácsnak minősített többséggel kellett volna döntenie arról, hogy megakadályozza egy génmódosított kukorica termesztési engedélyének kiadását. Ez nem sikerült, annak ellenére, hogy 28-ból 23 ország a tiltás mellett voksolt. Az ügy a súlyozott szavazatokon és a tartózkodásokon bukott el.

Az új szabály az engedélyezési eljárást nem érintené, azt továbbra is tagállami szinten kell kérvényeznie a gyártóknak, de uniós szinten születik meg a döntés. Az engedélyt az Európai Bizottság adhatja ki Brüsszelben, figyelembe véve az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség véleményét és a szakbizottságok döntését.

Az MTI-nek név nélkül nyilatkozó szakdiplomaták azt mondták, nem kizárt, hogy a génmódosított termékek gyártásában érdekelt szereplők megtámadják a szabályozást valamilyen nemzetközi fórumon. Az érintett vállalatok pedig adott esetben a tiltás ellen is kérhetnek jogorvoslatot.

Magyarországon egyébként az Alaptörvényben szerepel a GMO mentesség.