"Sunyi, gyáva alattvalókká akar változtatni mindenkit ez a rendszer"

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szervezett tüntetést egyebek mellett az oktatás kivéreztetése miatt.


A felsőoktatási törvény visszavonását, a tankötelezettség korhatárának 18 évre emelését és egy önálló oktatási minisztérium létrehozását követelték többek között annak a demonstrációnak a résztvevői, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) és a Humán Platformnak a szervezésében tartottak csütörtökön a fővárosban.

Mendrey László, a PDSZ elnöke az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épülete előtt, 150-200 tüntető részvételével megtartott demonstráción úgy vélekedett, hogy az elmúlt években a kormányzat a szociális ágazat és az egészségügy mellett kivéreztette az oktatást is.

Kényük-kedvük szerint szüntetnek meg, szerveznek át iskolákat, egyetemeket, miközben egyre inkább szembeállítják egymással a társadalmi csoportokat. Ebben a helyzetben cselekedni kell, vissza kell foglalni az iskolákat és vissza kell adni azokat az oktatóknak, szülőknek és gyerekeknek – mondta a szakszervezeti vezető.Vajda Zoltán, a „rendszerbontó népszavazás” társkezdeményezője azt hangsúlyozta, hogy az iskola élet-halál kérdése, mert ezen múlik a jövőnk, gyermekeink jövője. Hozzátette: éppen azért kezdeményezték a népszavazást, mert Orbán Viktor „féktelen rombolása” az oktatást sem kíméli.

A nemzeti együttműködés rendszere se nem nemzeti, se nem együttműködés, csupán rendszer, a lenyúlás rendszere – mondta Vajda Zoltán.

Wittinghoff Tamás, Budaörs független polgármestere szerint a kormányzat olyan diákokat szeretne látni, akik keveset kérdeznek, és nem fertőzik magukat társadalomtudományokkal.


Kiskorú, sunyi, gyáva alattvalókká akar változtatni mindenkit ez a rendszer

– mondta a városvezető.

A tiltakozók a Blaha Lujza téren gyülekeztek, majd a demonstrálók, a „Nem adjuk a jövőt” feliratú transzparens mögött, a Rákóczi úton és a Károly korúton keresztül vonultak a Szalay utcába. A résztvevők a többi között a "demokráciát", "Fidesz-maffia" jelszavakat skandálták.

A PDSZ vezetése a követeléseiket tartalmazó, Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett petíciót már szerdán átadta a miniszterelnökségen. Ebben követelik még, hogy legyen érdemi és nyílt párbeszéd az oktatás résztvevőivel, ne bocsássanak el dolgozókat, hogy azután közmunkásként lényegesen kevesebb bérért foglalkoztassák vissza őket. Elvárják továbbá, hogy legyen lehetőség a sokszor bizonyított, népszerű tankönyvek ismételt megrendelésére, és senki ne hagyhassa el az iskolapadot hasznosítható végzettség nélkül.

A PDSZ és a Humán Platform tüntetésén a korábban említetteken kívűl felszólalt még Sándor Mária, nővér, gyermekszakápoló, a feketeruhás egészségügyi tiltakozás elindítója; Deák Dániel, a Corvinus Egyetem oktatója; Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke; és Nagy Emília középiskolai tanár, a Hívatlanul Hálózat aktivistája is. A tüntetést több egyesület, mozgalom és szakszervezet is támogatta. Felsorolásukat az esemény Facebook-oldalán találja, ahol elolvashatja a tízpontos követeléseiket isA Fidesz a tüntetés közben adott ki egy közleményt, amiben arról írnak, hogy ők a pedagógusok mellett vannak, ezért is döntöttek úgy, hogy a közszolgálati dolgozók között is kiemelt béremelési programot indítanak a pedagógusoknak. Mint írták: „Az idei év a harmadik, amikor béremelésben részesülnek a pedagógusok, és a béremelés jövőre és 2017-ben is folytatódik, sőt kiterjed a felsőfokú végzettségű bölcsődei nevelőkre, valamint a területi gyermekvédelmi szakszolgálatokban dolgozó örökbefogadási tanácsadókra.”