Súlyos vereséget szenvedtek a hagyományos cseh pártok

Fotó: AFP/ANADOLU AGENCY / Lukas Kabon

-

Parlamenti mandátumot és mentelmi jogot szerzett a kormányfői posztra esélyes oligarcha.


Alapjaiban rengették meg a cseh pártrendszert a képviselőházi választások: a hagyományos, ideológiai profillal rendelkező tömörülések visszaszorultak, az eddigi párteliteket bíráló csoportosulások pedig megerősödtek.

Bár az oligarcha Andrej Babis mozgalma, az ANO mozgalom szokatlanul nagyarányú győzelmet aratott, nehéz és bonyolult kormányalakításra lehet számítani. A legfőbb problémát maga Babis jelenti, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban az EU-s támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt. Ezért jelenleg a parlamenti pártok többsége elutasítja az együttműködést, de ez változhat.

1993 óta sosem történt meg Csehországban, hogy a 200 tagú képviselőházban a választások győztesének háromszor annyi, 78 mandátuma legyen, mint a második helyezettnek: a Polgári Demokratikus Párt (ODS) 25 helyet szerzett. A korábbi választásokon ez a különbség minden esetben minimális volt.

Újdonság az is, hogy a képviselőházban kilenc párt foglal majd helyett. Az eddigi legtöbb hét volt. Új a Cseh Kalózpárt, illetve a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom. Mindkét tömörülés a hagyományos pártok kemény kritikusa.

A választásokon súlyos vereséget szenvedett a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM), valamint a jobboldali TOP 09 párt. A szociáldemokraták és a kommunisták történetük legrosszabb eredményét érték el, ennek ellenére egyik párt elnöke sem jelezte lemondását. Miroslav Kalousek, a TOP 09 elnöke felhívását, hogy a jobboldal vonja szorosabbra együttműködését, Petr Fiala, az ODS elnöke azonnal visszautasította.

Az államfő a választások győztesének, Babisnak adhat kormányalakítási megbízatást. A választások utáni lépések forgatókönyvét Milos Zeman lényegében már előre meghatározta a bejelentésével, hogy előbb konzultálni akar a pártvezetőkkel, és csak szabályok engedélyezte utolsó, a választások utáni 30. napra hívja össze az új képviselőház alakuló ülését. Zeman ezzel a saját szerepét is megerősítette, ami azért lényeges, mert januárban elnökválasztás tartanak, és Zeman szeretné megtartani posztját. Csehországban az elnököt közvetlenül választják meg, és a pártok támogatása fontos a folyamatban.

Babis a választási eredmény ismeretében szintén azonnal konzultációra hívta a parlamentbe bejutott pártok elnökeit. A javasolt téma az új képviselőház megalakulása, de Babis elismerte, hogy a találkozón a kormányalakításról is szeretne tárgyalni.

Prágában arra számítanak, hogy a nehézsége ellenére Babis lesz a miniszterelnök. Az, hogy kik lesznek az ANO partnerei, egyelőre nyitott. A leggyakrabban a Tomio Okamura vezette, bevándorlás-ellenes SPD-t és a kommunistákat emlegetik, akik ezt nem is zárják ki. Babis azt mondta, hogy velük nem kíván összeállni, s mozgalma programjához legközelebb állónak a Polgári Demokratikus Pártot, a szociáldemokratákat, valamint a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) mozgalmat nevezte meg – azok viszont elutasítják a személyét.

Nem kizárt az eddigi hármas koalíció (ANO, CSSD, kereszténydemokraták) folyatása, de az ANO-SPD-KSCM koalíció, esetleg az ANO-ODS koalíció, és egy kisebbségi kormány megalakulása sem zárható ki. Az ANO nélküli kormány gyakorlatilag elképzelhetetlen.

Babis megválasztásával újra mentességet szerzett, ami azt jelenti, hogy az ellene indított büntetőeljárást leállítják. Újraindításához a rendőrségnek ismét kérnie kell majd a parlamentet, hogy vonja meg Babistól, illetve a vele együtt gyanúsított Jaroslav Faktynektől, az ANO alelnökétől a mentességet. Ez semmiképpen sem lesz rövid eljárás, s az eredmény is kétséges.


Élelmiszer és migráció

Babis a választások után külpolitikai elképzeléseiről is beszélt. Az oligarcha szerint Csehországnak aktív szerepre kell törekednie az EU-ban, és olyan szövetségeseket kell keresnie, akikkel közös céljai vannak – például az illegális migráció vagy az élelmiszerek kettős minősége elleni küzdelemben.

"Elő kell készítenünk a témákat, és javasolnunk kell az Európai Tanácsnak, hogy mit is akarunk megváltoztatni. Az élelmiszerek kettős minősége, a migráció elleni harcot és további kérdéseket" – mondta Babis.

Szerinte kétségtelenül szövetségesük Ausztriában a leendő kancellár, Sebastian Kurz, "akinek véleménye a migrációról megegyezik a mi véleményünkkel".

Babis meggyőződése, hogy a Csehországot, Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát tömörítő visegrádi csoportnak új szövetségeseket kell keresnie. Szükségük van Ausztriára vagy épp Szlovéniára, Horvátországra, és talán más országokra is a Balkánról.