Strasbourgig mehet az egyik tankönyvkiadó

Fotó: MTI/Máthé Zoltán / MTI/Máthé Zoltán

-

Kártérítési pert indít a tankönyveket kiadó Mozaik kiadó, miután az iskolák az ő könyveikből nem rendelhetnek jövőre tankönyveket.


A Mozaik kiadó ügyvédje szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó jogellenesen korlátozza a tankönyvválasztás szabadságát azzal, hogy az állami iskolák csak az állami kiadók könyveiből válogathatnak.

Magyar Gábor ügyvéd az atv.hu-nak azt mondta, a könyvek kiválasztására és megrendelésére csak egy hetük van az iskoláknak, ennyi idő alatt nem lehet ellenőrizni, mennyire színvonalasak a kiadványok. (A tankönyvek gyenge színvonalát a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Történelemtanárok Egylete is szóvá tette).

A Mozaik kiadó igazgatója, Reményfy Tamás szintén az atv.hu-nak azt mondta, az alsós diákok zömmel mozaikos tankönyvekből tanultak. 60 ezer ötödik osztályosnak szintén mozaikos természetismeret könyvet rendeltek a tanárok, míg a most választható Apáczai és a Nemzeti Tankönyvkiadó könyveit csak 30 ezernek. Az énekkönyvek és a matematikai sorozat nagy része is lekerült a listáról, a hozzájuk tartozó digitális kiegészítésekkel együtt. (Az Apáczai Kiadót korábban államosították.)

A Mozaik kiadónak több milliárdos a vesztesége, ezért pert indítanak, és az igazgató szerint meg sem állnak Strasbourgig.


Hoffmann Rózsa, a köznevelésért felelős államtitkár korábban azt mondta, az állam nagyobb felelősséget visel a tankönyvellátásban, kevesebb, de garantáltan jó minőségű tankönyvekből tudnak választani az iskolák, a kiadványok olcsóbbak lesznek.