Spórolhatnánk 200 milliárdot, ha a gödöllői HÉV-et csak felújítanák

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Kovács Attila

-

Gigászi összegbe, 306 milliárdba kerülne a 2-es metró és a gödöllői HÉV tervezett összekötése (a 4-es metró 452 milliárd volt). Vannak szakemberek, akik úgy vélik, a beruházást sem az utasszám, sem a rá fordított összeg, sem a megvalósíthatósági tanulmányban leírt technikai megoldások nem indokolják. A közgyűlés kedden tárgyal a projekt tervezési munkáinak elindításáról.


Mint arról beszámoltunk, a a Fővárosi Közgyűlés kedden tárgyalja a 2-es metró és a Gödöllői HÉV Örs vezér téri összekötéséről szóló előterjesztést. A beruházás bruttó 306 milliárd forintba kerülne, a finanszírozáshoz az Európai Uniótól 161 milliárd, az államtól 145 milliárd forint támogatással kalkulálnak.

A Főmterv Zrt. készítette megvalósíthatósági tanulmányban szereplő statisztika szerint a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) által szállított utasok legkisebb hányada veszi igénybe a HÉV vonalait, mindössze 2 százalékuk. Ebből a a gödöllői viszonylatra hozzávetőleg fél százalékuk jut. A tanulmány szerint az agglomerációban 130 ezer főt érint a projekt, közülük naponta 40 ezer ember hévezik, de csak 60-70 százalékuk utazik tovább a belvárosba. „A 300 milliárdba kerülő projekt 28-30 ezer ember mozgását érinti, akiknek így nem kell átsétálniuk az aluljáróban. Ezt az összeget érdemes viszonyítani a naponta utazó 4 millió utashoz. Ez nyilvánvaló pénzkidobás” – vonta le a tanulságot a VS.hu-nak egy inkognitást kérő közlekedési szakember.


40 évesek a szerelvények


A két vonal összekötéséhez a HÉV-re hibrid szerelvényeket kell beszerezni, ami jelentően drágítja a projektet, ezekre azonban szükség van, hogy a járművek a vasúti vágányokon és metróvágányokon is tudjanak haladni, közvetlenül a Déli pályaudvarig. A 2-es metróra vett Alstom-szerelvények nem fognak tovább közlekedni az Örs vezér terénél, mert más az áramvételi képességük, azonban szükség van a belvárosba irányuló járatsűrűség fenntartására, mivel nemcsak HÉV-ről, hanem villamosról, buszokról is áramolnak a város szívébe az utasok.


Ezzel párhuzamosan vetődik fel a kérdés, van-e értelme annak, hogy a metró jelenlegi 2,5 perces járatsűrűségét megtartva induljanak kifelé a szerelvények Gödöllőre – üresen menne a kocsik java, a kifelé utazók száma ugyanis az Örs vezér terénél eloszlik. Így az összekötés előidézheti, hogy az Örs vezér terén a Délibe induló induló HÉV-szerelvény közé 1, de inkább 2 metrószerelvény ékelődik, ezeket nevezik betétjáratoknak. Azoknak, akik metróval érkeznek a belvárosból, és Gödöllő felé utaznak, továbbra is várniuk kell, majd átszállniuk az Örs vezér terén a Gödöllőre induló hibrid metró-HÉV szerelvényekre.


Feleslegessé válik néhány milliárd értékű új metrószerelvény


Fokozódó zavarérzékenység

Ennek a megoldásnak az is a következménye lesz, hogy a 22 jelenleg közlekedő Alstom metrószerelvényből 10 feleslegessé válik a hibrid szerelvények forgalomba állítása miatt. A megvalósíthatósági tanulmány szerint ezeket vagy a 3-as, vagy a 4-es metrón használhatnák. A VS.hu által megkérdezett közlekedési szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy jelentős összegbe kerülne a szerelvények átalakítása. Ahogy a tanulmány is hivatkozik rá, a 2-es metrón 5 kocsis szerelvények közlekednek, a 3-as vonalra azonban 6 kocsis, a 4-esre 4 kocsis kell. „A teljes vezérlését, hajtásrendszerét át kellene alakítaniuk” – közölte a szakértő, aki kétli azt is, hogy megalapozott a tanulmánynak az a felvetése, mely szerint ezek a szerelvények akár el is adhatók.

Arra is emlékeztetett, annak idején nem véletlenül alakították ki jelenlegi formájában az Örs vezér téri csomópontot. Amikor kisebb és nagyobb kapacitású közlekedési eszközökre kell megoldani az átszállást, fennáll a veszélye, hogy lökésszerű hullámokban tömörülnek az utasok. Ezt szabályozzák néhány perces gyaloglással az aluljáróban, ami segít eloszlatni a tömegeket.

Menetbiztonsági szempontból ez egy rémálom – mondta az ötletről egy másik, a BKV forgalmi rendszereit ismerő, szintén névtelenséget kérő forrásunk. Szerinte az Örs vezér térig tartó felszíni HÉV-vonalon jelentkező hibák, menetkimaradások a metróra is begyűrűznek majd. Nem lesz egyszerű pótolni a betétjáratokat, ennek a belvárosba tartó utasok isszák majd meg a levét, amíg a felborult menetrendet helyre tudják állítani. „A szakmában zavarérzékenységnek hívják a jellemzően hosszú vonalon megjelenő hibákat, ezek sokkal gyakoribbak a méretük miatt is. A HÉV és a metró összekötése ezt csak fokozni fogja, mivel különböző rendszereket, ez esetben biztosító berendezéseket kell összehangolni” – tette hozzá.

A megvalósíthatósági tanulmány szerint a két vonal összekötésével a menetidő 15 perccel rövidülhet Gödöllő és a Déli pályaudvar között.


És ha nem ez lesz?

A megvalósíthatósági tanulmány azzal a forgatókönyvvel is foglalkozik, ha elmaradna a beruházás. A 40 éves szerelvények cseréjét ez esetben sem lehet elkerülni, de ezt 15 milliárd forintból megoldhatónak tartják. Ennyiért tudnának jó állapotú használt szerelvényeket venni. A tanulmány további 30 milliárd forintot tart szükségesnek az elavult pálya felújítására. Ezenkívül költeni kell a cinkotai telep környezeti ártalmainak mentesítésére és a vonal akadálymentesítésére. Ezekkel kapcsolatban azonban nem szerepelnek összegek.


A VS.hu által megkérdezett szakértő azt mondta, ha 10 milliárdot fordítanak a kiegészítő beruházásokra, további 50 milliárdból több kéreg alatti megállót is ki lehetne alakítani az autós kereszteződésekben. Még így is több mint 200 milliárd forintot tudnának spórolni. Abból pedig lehetne finanszírozni a 4-es metró meghosszabbítását a budaörsi virágpiacig vagy a 3-as metróét Káposztásmegyerre, Ferihegyre, továbbépíteni a földalatti vonalát Zuglóban, új, egyedi földalattikocsikat gyártani a BKV-n belül. A szakértő nem vitatja, hogy a HÉV-vonal és a szerelvények felújítására szükség van, de meggyőződése, hogy a fennmaradó pénzt a fővárosi közösségi közlekedés fejlesztésére sokkal hasznosabban lehetne elkölteni.