Sosem menekültek még ennyien a világban

Fotó: AFP / GIOVANNI ISOLINO

-

Annyi ember hagyta el otthonát 2014-ben, amennyien Olaszországban élnek. 14,4 millióan kényszerültek elhagyni hazájukat. Ma van a menekültek világnapja.


Az ENSZ pár napja közzétett felmérése szerint tavaly 60 millió embernek kellett kényszerből elhagynia otthonát. A világtörténelem során sosem volt ilyen magas a menekültek száma. Ez nagyjából annyi, mint Olaszország lakossága – írja az Economist.

A 2014-es szám 8,3 millióval magasabb az egy évvel korábbinál. A menekültek számának drasztikus növekedése a Szíriában folyó háborúnak, az Iszlám Állam iraki előretörésének, valamint az egyre kiélezettebb afrikai konfliktusoknak a következménye. De tavaly csaknem félmillióan hagyták el Kolumbiát is a polgárháború miatt.

A fenti 60 milliós számnak csak a része az országát elhagyni kényszerülő menekült (van, aki az országán belül menekül), de ez a szám is 14,4 millióra nőtt az egy évvel korábbi 11,6 millióról. Ez 1990 óta a legnagyobb arányú éves növekedés.

A menekültek számának növekedése az Economist infografikáiban követhető.További infografikák itt találhatók. Lent az európai menekültfolyosókat bemutató ábra látható.


Magyarországra érkezett a legtöbb menekült 2015 első öt hónapjában. A grafikán a különböző útvonalakon érkezők összesített száma alatt látható, melyik három államból jöttek a legtöbben. Magyarországra Koszovóból az év elején jöttek nagyon sokan, az utóbbi hónapokban onnan már alig érkeznek.