Sok pártnak jól jöttek a zűrös múltú Garabits összeköttetései

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Focista állás, IKV majd privát ingatlanbiznisz után előbb MSZP-s, majd Fideszes politikai karrier - hihetetlen kanyarokkal jutott el a baloldali összefogásig Garabits Károly, aki egy hangfelvétel miatt lett nagyon kínos erzsébetvárosi szövetségeseinek. De a Fidesz sem lehet rá büszke.


„Énnekem 920 nevem és telefonszámom van az én kis körzetemben: az ott a Verseny utca, tudod a romáknál” - Garabits Károly örökös politikai túlélése szempontjából ez lehet a kulcsmondat azon a hangfelvételen, amelyet a Magyar Nemzet hozott nyilvánosságra. A valószínűleg 2012-ben készült felvételen a baloldali összefogás önkormányzati képviselőjelöltje sok egyéb, meredek állítás mellett arról beszél: a választásokon majd „rugdossa picsán” ezeket az embereket, hogy menjenek szavazni.

Bár Garabits a felvételt hamisítványnak minősítette és állítólag feljelentést tett, a VII. kerületben többen is mesélnek arról, hogy bizalmas körben hallottak már hasonló nagyotmondásokat az üzletember-politikustól. A VS.hu forrásai szerint ezzel érte el azt is, hogy politikai előélete ellenére bevegyék őt is a baloldali összefogásba: meggyőzte őket, hogy október 12-én képes lesz megnyerni az egyébként esélytelennek vélt körzetet a Keleti pályaudvar környékén.

Most, a hangfelvétel megjelenése után már valószínűleg bánják a baloldali pártok (MSZP, DK és Együtt-PM), hogy helyet biztosítottak a Garabits-féle Együtt Erzsébetvárosért Egyesületetnek (EEE). Pedig korábban is eszükbe juthatott volna, hogy meggyűlhet a bajuk Garabitscsal - ha másért nem is - mert az ingatlanos vállalkozó politikai pályája meglehetősen kalandos: az MSZP-től a Fidesz közbeiktatásával jutott el a baloldali összefogásig.Az IKV-tól a politikába

„Huszonnyolc éve ingatlanozom” - mondta Garabits a kerületi tévében még 2008-ban, mikor épp az ingatlanbotránytól, azaz a Hunvald-ügytől volt hangos Erzsébetváros. Pár évvel korábban, a HVG-nek adott portréinterjúban Garabits arról beszélt, hogy tizenkét cégben van érdekeltsége az ingatlanforgalmazás és a vendéglátóipar területén, de a vagyona „legfeljebb egymilliárd körüli lehet” (a Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételen viszont azt mondta: az irodaháza önmagában, évekkel korábban egymilliárd forintot ért).

Persze nem volt mindig tehetős, sőt, a már említett HVG-s interjúban arról beszélt, hogy nagyon szegény családba született. „Tizenhat évesen még egy ágyban aludtam a bátyámmal. Fürdőszobánk sem volt, a WC pedig kint a folyosón” - mondta gyerekkoráról. Fiatalemberként focizott, a másodosztályban még egy úgynevezett sportállást is összehozott magának: vagyis fizetést kapott, de a munkahelyére nem járt be, csak a futballal foglalkozott, míg művezető nem lett a kerületi Ingatlankezelő Vállalatnál (IKV).

A gyerekkori kapcsolatok utólag is fontosnak bizonyulnak, legalábbis a Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott felvétel tanúsága szerint. Egyrész azzal büszkélkedik, hogy egyik gyerekkori barátjának, bizonyos Gombicsnak „kétszáz fős cigánycsapata van”, akikkel együtt nőtt fel, ezért érinthetetlen a kerületben. Előkerül egy másik gyerekkori barát, Káposztás Bandi neve is, akinek gond nélkül a nevére íratta az irodaházát négy évre, mikor önkormányzati képviselő volt.


Választási plakátok

Kapcsolati háló

A cégnyilvántartás szerint Garabits 14 cégben volt valaha tulajdonos, ezek tevékenysége zömmel vendéglátás vagy ingatlankereskedelem. Ha kiterjesztjük a keresést, és azt nézzük, ezeken a cégeken keresztül kikkel állt kapcsolatban, akkor egy szinte átláthatatlan hálózatot kapunk, amiben érdekes nevek tűnnek fel tulajdonostársként: például az éjszakai életben is ismert, brit állampolgárságú Borza Tibor, aki egyebek mellett az 1999-ben Tahitótfaluban agyonlőtt Seres Zoltán vállalkozó üzlettársa volt. A “maffiózó” stílusra Garabits a a Magyar Nemzet felvételén is rájátszott, mikor arról beszélt, három különböző rendőrigazolványa van - ezt az állítást azóta az ügyészség vizsgálja.

Káposztás Bandival annyira jóban van Garabits, hogy papíron az ő lakásában is lakik - hogy erzsébetvárosi lakosnak látszódjon. Mint a hvg.hu megírta, a szavazóköri névjegyzékből kiderül, hogy Garabits. egy Murányi utcai ház első emeletére van bejelentve, ahová egy Káposztás Endre nevű személy is. Az ingatlannyilvántartás szerint a lakás Káposztás fiának a nevén van, Káposztás Endrének pedig élethosszig tartó haszonélvezeti joga van rajta.

Nagyobb meglepetés, hogy a választói névjegyzék szerint ugyanebben a lakásba van bejelentve a baloldal helyi polgármesterjelöltje, Farkas Ferenc is. Farkas a hvg.hu-nak azt mondta: elővásárlási joga van az ingatlanra. Azt tudta, hogy a lakás a Káposztás család tulajdonában van, de állítólag fogalma sem volt arról, hogy Káposztás Endre kapcsolatban lenne Garabitscsal, és arról sem, hogy Garabits is oda van bejelentve. Annyit még elárult, régebb óta ismeri Garabitsot - sokszor focizott már vele.


A focista karrier után Garabitsot - a 2005-ös interjúban beszélt erről - egy barátja csábította a VII. kerületi IKV-hoz. Ez fontos iskola lehetett, hiszen az IKV-s múlja volt a kerületi politikusok közül az ingatlanbotrányban nyolc és fél évre ítélt Gál György egykori SZDSZ-es képviselőnek, és felfüggesztett büntetést kapó párttársának, Kardos Péternek is. A Magyar Narancs korábbi cikke ezt azzal magyarázza, hogy az egykori IKV-sok rendelkeztek a tapasztalattal, amivel pénzt lehetett csinálni az önkormányzati ingatlanokból.


Lakást a polgármesternek

Valószínűleg az IKV-s időkből származik Garabits kapcsolati tőkéje is. 1994-ben lett először önkormányzati képviselő az MSZP támogatásával (a pártba nem lépett be). 2005-ben a HVG-nek azt mondta: „a lakáshoz jutástól kezdve a kampányának szervezéséig mindenben segítette” az akkori polgármestert, Bakonyi Karolát. A lakásszerzés, mint a kapcsolati tőke megalapozása előkerül a Magyar Nemzetben közölt felvételen is, mikor Garabits arról beszél: egy másik barátjának, bizonyos Füles Karcsinak is ő adott lakást.

Az MSZP-vel 1996-ban szakított, és nem is egyedül, hanem négy társával együtt hagyta el a frakciót. Ennek a lépésnek is köze lehet az ingatlanüzlethez, legalábbis 2005-ben azt mondta a HVG-nek, hogy Bakonyi Karola neki ígérte a kerületi ingatlankezelő cég felügyelőbizottságának elnöki posztját, még a vacsoraasztalnál is megbeszélték, de aztán a polgármester a testületi ülésen azt mondta: bárki lehet, csak a Garabits nem. Hunvald György egyébként ekkor,1996-ban lett igazgatósági tag az Erzsébetvárosi Vagyonkezelő Rt-nél.

Garabits, miután szakított az MSZP-frakcióval, megalapította az Együtt Erzsébetvárosért Egyesületet (EEE), az 1998-as önkormányzati választáson már ennek a színeiben szerzett mandátumot. 2002-ben már az EEE jelöljeként szállt harcba a polgármesterségért, de végül csak 3,5 százalékot kapott - ekkor lett polgármester az Hunvald, akiről a hangfelvételen úgy beszél Garabits, hogy „idióta Hunvaldéknak megmondtam: lopni az tud, aki profi a szakmájában, az amatőr az megbukik”. Garabits ekkor még listán sem jutott be a képviselő-testületbe. AZ EEE máig fontos hivatkozási pont, a politikus-üzletember idén is “a civilek” embereként került be a baloldali összefogásba.


Deutsch nem bánta meg

Ebben a ciklusban állt át a Fideszbe, 2005-ben rögtön a helyi szervezet alelnöke lett, de a 2006-os önkormányzati választásokon nem indult. Az erzsébetvárosi fideszben ezekben az években belháború dúlt, amelynek másik szereplője Kecskés Gusztáv (a párt 2006-os polgármesterjelöltje) ma már szintén egy másik párt színeiben indul: „pártonkívüliként”, de a Fodor Gábor-féle Magyar Liberális párt, illetve az Új Erzsébetvárosért Kulturális Egyesület színeiben.

Kecskés a 2006-os, elbukott választások után összeveszett a Fidesszel - amelyet kerületi elnökként Deutsch Tamás jelenlegi EP-képviselő, frakcióvezetőként pedig Vattamány Zsolt mai polgármester vezetett - és külön KDNP-frakcót alakított a testületben. Deutsch szerint árulás történt, ezért aztán a lázadókat kiszorították a Fideszből. Garabits viszont maradt egészen 2010-ig, ám ekkor nem ő lett a polgármesterjelölt. Garabitsot állítólag Deutsch, míg Vattamányt az új fideszes képviselő, Rónaszékiné Keresztes Mónika támogatta.

Ez az az időszak, ami miatt a Fidesz számára is kínos lehet a Garabits-történet. Azt eddig is tudni lehetett, hogy az erzsébetvárosi ingatlanbotránynak van fideszes szála (Czibula Csaba egykori fideszes önkormányzati képviselő Mexikóig menekült az eljárás elől), az Index pedig 2008-ban azt írta, hogy az egyik ingatlanmanőverben közvetítőként az akkor Fidesz-színekben politizáló Garabits is részt vett, illetve üzlettársként mutatták őt be a lakóknak.

A Hunvald-üggyel sokat foglalkozó Magyar Narancs annak idején azt is írta, hogy a Hagyó Miklós-féle fővárosi vezetéssel szembekerült erzsébetvárosi polgármester a közgyűlésben többször az ellenzékkel szavazott, a Fidesz pedig 2008 őszén kisegítette őt egy, az ingatlanüzlet szempontjából kulcsfontosságú döntésnél: elvetették az új kerületi szabályozási tervet, amit korábban többéves munkával alkudtak ki a városvédőkkel együtt.

„Sokféle furcsa ember volt a VII. kerületben (...) Garabits Károly. Megbántam? Nem. De nem véletlen, hogy mindegyikük végül elment, kilépett, ki lettek zárva (még akkor történt mindez, amikor szó sem volt a "bűneikről”)” - mondta kedden a valasz.hu-nak Deutsch Tamás. Vele szemben a baloldali pártok már biztosan bánják, hogy bevették az összefogásba Garabitsot, de már késő: ha ő maga nem lép vissza, akkor az MSZP-DK-Együtt-PM logókkal szerepel majd a neve a szavazólapon október 12-én. Ha meg visszalép, akkor abban a körzetben nem lesz baloldali jelölt, ami akár még sorsdöntő is lehet a testületi többség szempontjából.