Sok jelölt nem pörögte túl a kampánypénzes elszámolást

Fotó: MTI/Mohai Balázs / István Hajdu

-

Mire ment el egy millió? Reklámra. Ez olvasható ki Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő elszámolásából. Bár közpénzt költöttek a jelöltek, az elszámolásokért perelni kellett. Egy jelölt annál a cégnél hagyta a kampánypénz nagy részét, amelynek korábban a tulajdonosa volt.


Kiperelte és el is kezdte nyilvánosságra hozni az Átlátszó, hogy a 2014-es választáson induló egyéni képviselőjelöltek mire költötték az állami kampánypénzt. Legfeljebb 1 millió forintot számolhattak el, de ha nagyon rosszul szerepeltek és nem érték el a szavazatok két százalékát, a felhasznált pénzt vissza kellett fizetniük. Azért is büntetés járt, ha valaki elcsúszott a leadással, ez többekkel előfordult. Az Államkincstár korábban azt közölte, csaknem 200 jelölt elszámolását nem tudta teljesen vagy részben elfogadni - vagyis minden harmadik jelölttel volt probléma. Nekik a jogtalanul felhasznált pénz kétszeresét kell visszafizetniük.

Vona Gábor Jobbik elnök is így járt: egy hastáncbemutatót nem tudta kampánykiadásként elszámolni, így az arra elszámolt összeg kétszeresét kell visszafizetnie, ugyanúgy lehúzták a közelebbről meg nem nevezett fellépésről szóló elszámolását is. Összességében 60 ezer forint elköltését nem találták nála rendben az 1 millióból.


Ő lépett fel, a jobbikos rendezvény nincs fent


Sokan nem bíbelődtek a részletezéssel

Az elszámolást kézzel töltötték ki, így egyesével kell digitalizálni azokat. Az Átlátszó - önkéntesekkel - elkezdte a munkát, többek elszámolása már olvasható. A lap összegzése szerint feltűnő a különbség, nemcsak az elszámolt költségek szerint, hanem abból a szempontból is, ki mennyire vette komolyan az elszámolást.

Az elköltött összegek 170 ezer és 1 millió forint között szóródnak. Volt, aki több tucat soron keresztül vallotta be a pár ezer forintos kiadásait is, más viszont egy sorral elintézte, mire költötte az egy milliót, vagy ahhoz nagyon közeli összeget.

 • Mirkóczki Ádám, Jobbik: „reklám” nevű szolgáltatást vásárolt a Rabó Plusz Kft-től
 • Mányi István, Magyar Cselekvő Párt: „informatikai szolgáltatás” vásárlása Szlankó Máriától
 • Palotai Gábor, Összefogás Párt: szerződés a Wertz informatikai és kereskedelmi Kft.-vel
 • Verebély András, Magyar Gazdaság Párt: „reklám és propaganda” költésről egy számla a Menyhárt és Tsa Bt-től
 • Kiss Attila, Jobbik: szórólap és hirdetés a Makói Mozaik Kft-től
 • Hadházy Sándor, Fidesz: egy számla a Pharma-Presstől
Külön érdekes Engler Ildikó, a Nemzeti Érdekekért Párt jelöltje, aki 875 ezer forintot a Victoria Finance Kft-nél költött el, annál a cégnél, amelynek ügyvezetője és 2013 végéig tulajdonosa volt.

Bár ez a felsorolás nem ezt mutatja, jellemzően a nagyobb pártok jelöltjei adtak le egysoros - tehát egy nagyjából 1 milliós tételről szóló - elszámolást.


Kampányban az „ellennél” is hagytak pénzt

Általánosságban nézve a hirdetési piacon a Fidesz inkább a Publimontot és a MAHIR-t választotta, az MSZP az ESMÁ-t, sok jobbikos pedig a Mester-Ker Kft-vel dolgozott, ennél azonban nagyobb a szórás.

A jobbikosok közül Hegedűs Lórántné és Novák Előd is szerződött a MAHIR Cityposterrel, de több mint 500 ezer forintot hagyott a szocialista Burány Sándor a Vitézy-érdekeltség Théma Lapkiadónál, Hiller Istvánnak pedig van egy 273 ezres számlája a Publimont-tól - írja a lap.

A Magyarországi Cigány Párt Fejér megyei jelöltjeinek is van kedvenc kampánycége: két jelöltjük is Pátkai Sándorral szerződött, rendezvényszervezésre, szórólaptervezésre, nyomtatásra, terjesztésre, „kellékek kész. száll”-ra.


Viccességek

 • Béres József (Magyar Gazdaság Párt) csak üzemanyagszámlát adott le, benzint és gázolajat is tankolt, volt, hogy naponta többször
 • Csenger-Zalán Zsolt Pest megyei fideszes jelölt 724 ezer forintért vett Ball golyóstollat
 • Lukács László György jobbikos jelölt 300 ezer forintot költött jogi tanácsadásra
 • Subicz István, a Seres Mária-féle SMS hevesi jelöltje 50 ezerért számolt el táplálék-kiegészítőt és gyógyszert is vett a pénzből - előbbit egészség megőrzés címen adta el. A Kincstár pedig kipipálta a tételt, bár 40 ezer forint elszámolását nem tartotta jogosnak.
 • Harrach Péter 381 ezer forintot fizetett művészeti tevékenységéért a Balázs Fecó tulajdonában lévő Újjászületés 60 Művészeti Kft-nek.


Drága lehet az ingyenpénz

A pártok is sok pénzhez jutottak, a többi között itt írtunk erről. Civil szervezetek amiatt aggódtak, hogy a könnyen hozzáférhető állami pénz miatt nagyon sok kamupárt jön létre, csak pénzszerzési céllal, a kormányoldal szerint viszont elég szigorúak voltak az ellenőrzésre vonatkozó szabályok.

A pártokat az Állami Számvevőszék vizsgálta, és az Együtt 2014 Párt, az Új Dimenzió Párt és az Új Magyarország Párt esetében is olyan szintű szabálytalanságokat talált, hogy költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tett. Több „kamupártnál azt nem lehetett megállapítani, hogy a jelöltenként ötmillió forintos limitet betartották-e, az ÁSZ ezt is jelezte az ügyészségnek. (Itt az Együtt 2014 Párt, Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt, Magyarországi Cigánypárt, Összefogás Párt, Seres Mária Szövetségesei, Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja és a Zöldek Pártja érintett.)

Az Összefogás Pártnál büntetőeljárás is indult a számvitel rendjének megsértésének gyanúja miatt. A Zöldek Pártjánál és a DK-nál szintén előfordult, hogy nem kampányidőszakban költötték el az elszámolt pénzt.