Snowden: az NSA ipari kémkedést is folytat

Fotó: Santo Domingo, Mexico City - Alfaro Siqueiros: A patrícius és gyilkosai / Santo Domingo, Mexico City - Alfaro Siqueiros: A patrícius és gyilkosai

Az ARD német közszolgálati tévének adott interjúban arról beszélt Snowden, hogy veszélyben az élete, az NSA pedig cégek ellen is kémkedik. Úgy véli: a titkosszolgálati adatok kiszivárogtatásakor azt tette, amit az adott helyzetben tennie kellett. Németországban pedig nem csupán Merkelt, de más politikusokat, és a legnagyobb vállalatokat is megfigyelhették az amerikai titkosszolgálatok.


„Jelentős veszély leselkedik rám, de nagyon jól alszom” – mondta Edward Snowden az ARD német közszolgálati televízióban vasárnap.  „Ezek az emberek, és ezek kormányzati tisztviselők, azt mondták, hogy fejbe akarnak lőni, vagy meg akarnak mérgezni, amikor kijövök egy boltból, aztán néznék, ahogy meghalok a zuhany alatt.” Snowden emellett azt is mondta, hogy nem Angela Merkel volt a német kormány egyetlen olyan tagja, akit megfigyelhetett az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA). Az nem tűnik logikusnak, hogy valaki, aki a német kormány szándékai iránt érdeklődik, csak Angela Merkelt figyeli, a kancellár tanácsadói és miniszterei közül pedig senkit – tette hozzá. Az NSA titkos adatgyűjtő programjait leleplező amerikai informatikus az Oroszországba menekülése óta adott első televíziós interjúban hangsúlyozta, hogy az ügynökségtől kiszivárogtatott dokumentumok már nincsenek a birtokában, és nem is akar új információkat közölni, mert a dokumentumokkal rendelkező újságírók feladata eldönteni azt, hogy mely adatok nyilvánosságához fűződik közérdek. Arra a kérdésre, hogy az NSA vajon kémkedik-e a Siemens, a Mercedes vagy más sikeres német vállalat ellen, azt mondta, nem fér kétség ahhoz, hogy az NSA gazdasági, ipari kémkedést is folytat. „Amennyiben például a Siemens rendelkezik az Egyesült Államok nemzeti érdekei szempontjából hasznos információkkal, akkor az NSA megszerzi ezeket, abban az esetben is, ha az adatoknak semmi közük a nemzetbiztonsághoz” - mondta Edward Snowden. Arra a kérdésre, hogy mi indította a titkos minősítésű dokumentumok kiszivárogtatására, Snowden azt mondta: a fordulópont az volt, amikor megállapította, hogy James Clapper hírszerzési igazgató eskü alatt hazudik egy kongresszusi meghallgatáson. „Menthetetlen az a titkosszolgálat, amely azt gondolja, hogy hazudhat a nyilvánosságnak és a törvényhozóknak, akik számítanak rá és szabályozzák a tevékenységét. Amikor ez világossá vált, tudtam, hogy nincs visszaút.” Edward Snowden az interjúban kizárta, hogy a jelenlegi körülmények között visszatér hazájába. Szerinte hazatérve, nem nyilvánosan működő bíróság vagy esküdtszék előtt folytatott eljárás várna rá, hanem egy „kirakatper”, amelyet az 1918-ból származó kémkedés elleni törvény alapján folytatnának le. Ez a jogszabály pedig nem azzal a szándékkal készült, hogy közérdekből titkos adatokat nyilvánosságra hozó személyek ügyében alkalmazzák, hanem abból a célból, hogy külföldi hatalmakat szolgáló kémeket vonjanak felelősségre.