Simicskától csábít embereket a Karc FM néven induló kormánypárti rádió

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

A nemsokára a Lurdy Házban működő, Gajdics Ottó vezette szerkesztőségbe már intenzíven keresik a leendő munkatársakat, az első számú célpont információink szerint a Lánchíd Rádió. Magasabb fizetéssel és a csillogóbb szakmai jövő ígéretével csábítják őket


A hírrádiók piacán is hasonló médiaháború kezd kialakulni, mint tavaly a Magyar Nemzet és a Magyar Idők, valamint a Hír Tv és a hírtelevízióvá átszabott közszolgálati 1-es csatorna között: az új szereplők elsősorban a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó médiák szerkesztőit, újságíróit próbálják megszerezni.


Információink szerint ugyanis a formálódó új fideszes médiabirodalom rádiócsatornája is keresi már leendő munkatársait. Úgy tudjuk, a szerkesztőséget a Magyar Idők lapszerkesztőjeként dolgozó, volt Lánchíd rádiós főszerkesztő Gajdics Ottó vezeti majd, a szerkesztőség a Lurdy Házban működik majd.

Információink szerint első körben a nagyságrendileg 160 ezer hallgatóval bíró Lánchíd Rádió több munkatársát is megkeresték. Őket komoly rábeszéléssel vagy magasabb fizetés ígéretével próbálták elcsábítani. Többeknek állítólag azt mondták, hogy ha a szakmai jövőjére akar gondolni, vagy ragaszkodik a világnézetéhez, akkor inkább váltson. Úgy tudjuk, eddig gyakorlatilag eredmény nélkül. A Lánchídnál állítólag nem tartanak a közönség átvándorlásától.


Valószínűleg Orbán Viktor is többször az új rádió vendége lesz


A rádió a Gazdasági Rádió tavaly szeptemberben elveszített 105.9-es frekvenciáján működik majd. A 11 éve használt hullámhosszt a Gazdasági Rádiótól azután vette el a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, hogy új pályázatukat lepontozták, és a nyertes a Kriczki Andrea vezette Hang-Adás Kft. lett. A Gazdasági Rádiót üzemeltető Műsor-Hang Zrt. szerint az NMHH szabálytalanul értékelte le pályázatukat, ezért bírósághoz fordultak – ez azonban nem befolyásolta a végeredményt, a 105.9-en a pályázati feltételek szerint február elejétől egy új, gazdasági profilú rádió szól majd.

Kriczki Andreáék eredetileg NG 105.9 néven pályáztak és nyertek – a rövidítés piaci forrásaink szerint a Napi Gazdaságot takarta –, majd tavaly decemberben névváltoztatási kérelmet nyújtottak be, amit az NMHH el is fogadott: ez alapján jött a Karc FM név. Tavaly a Magyar Idők úgy indult, hogy a tulajdonosok előbb a Napi Gazdaságot szerezték meg, majd a lapot átkeresztelték. A pályázat végeredményét piaci forrásaink szerint az is befolyásolhatta, hogy a bíróság igazat adott a Műsor-Hang Zrt.-nek, de ők időközben megkapták a Mária rádió volt frekvenciáját, így a Gazdasági Rádió Trend FM néven most a 94.2-es frekvencián szól.

A Hang-Adás Kft. az Opten céginformációs rendszer szerint a 2014-es évet (ezek egyelőre a legfrissebb elérhető adatok) 2,5 millió forint adózott eredmény mellett 40,4 millió forint saját tőkével, és 83,1 millió forint rövid lejáratú kötelezettséggel zárta. Kriczki Andreát a szakmában sokan nem a valódi tulajdonosnak tartják, két éve egy siófoki frekvenciát nyert meg a Hang-Adás Kft, de hamarosan új, a helyi Fideszhez köthető tulajdonosokhoz került a műsorsáv.