Simicska ügynöknek nevezte Orbánt

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A Mandinernek adott interjújában Simicska Lajos azt állítja, hogy Orbán a katonaságban jelentett róla, igaz, szólt neki előre és együtt találták ki, hogy miket írjon. Szerinte Moszkva ezzel zsarolhatja a magyar miniszterelnököt. A Miniszterelnökség azzal reagált, hogy elküldte a Mandinernek Orbán Viktor korabeli dokumentumokkal teletűzdelt válaszát Vadai Ágnes képviselő 2012-es kérdésére.


Interjú jelent meg vasárnap Simicska Lajossal a Mandineren. Pontosabban egy telefonbeszélgetés lejegyzése.

A beszélgetés során Simicska Lajos elmondja, hogy Zalaegerszegen, ahol katonaéveit töltötte, megfenyegették, hogy nem járhat egyetemre, ha nem jelent. Ő mégse jelentett, mondja, de sokakról tudta, hogy jelentettek róla, többek között egy emberről, aki később megfulladt, miközben töltött káposztát evett. Illetve Orbán Viktorról, aki maga ment oda hozzá, és vallotta be neki, hogy erre kérték. „Nincs harag” – mondta állítólag Simicska, és abban maradtak Orbánnal, hogy majd együtt kitalálják, hogy miket jelentsen. Simicska arra is kitér, hogy őt, feleségét és az ellenzék tagjait folyamatos megfigyelés alatt tartották később is.

De kiemeli, hogy amikor leszereltek, Orbán volt az egyedüli, aki nem tartott a leszerelő katonákkal a vonaton, mert visszahívták. Orbán később azt mondta neki, hogy rá akarták venni, hogy tovább jelentsen, de ő nemet mondott. Simicska azt is mondta, hogy most már nem tudja, hogy ez igaz-e, ugyanis azokat az aktákat sem találta meg magáról utólag, amelyekről egészen biztosan tudta, hogy léteztek, hisz a saját szemével látta őket, amikor zsarolták vele 22 évesen.

Simicska azt állítja, hogy bár Budapestről egy csomó akta eltűnt a rendszerváltáskor, szerinte Moszkvában azok meglehetnek, és talán ezzel zsarolja Putyin a miniszterelnököt. De azt is mondja, hogy ő nem is tudja, mit gondoljon már.

A Miniszterelnökség időközben azzal reagált az interjúban elhangzott vádakra, hogy elküldte a Mandinernek Orbán Viktor miniszterelnök korabeli dokumentumokat is mellékelő válaszát, amelyet Vadai Ágnes ellenzéki képviselő kérdésére (Van-e köze Orbán úr Önnek a múlt rendszer Állambiztonsági Szolgálatához?) írt 2012-ben.

Simicska Lajos azóta az ATV Szabad szemmel című műsorának telefonon nyilatkozva megerősítette, amit a Mandinernek mondott. Vagyis, hogy Orbán Viktor maga mondta el neki, hogy jelentenie kell róla. Kijelentette: hosszú időn át elhitte, amit Orbán mondott, hogy nem írta alá a beszervezési nyilatkozatot, de most elbizonytalanodott. Ennél többet erről nem kívánt elmesélni, és találgatásokba sem kívánt bocsátkozni arról, hogy mi lesz mostani szavainak következménye. Annyit árult el – ami közismert, amióta nyíltan is összeveszett a kormányfővel –, hogy nagyon nem tetszik neki, ami az orosz-magyar kapcsolatokban az utóbbi egy-két évben történik.