Simicska Lajos beszélgetett egy kicsit Vona Gáborral

Forrás: MTI/VS.hu-illusztráció

-

Egy novemberi zártkörű rendezvényen Simicska Lajos odasétált a Jobbik elnökéhez, és elmesélte, miért szakított Orbán Viktorral. Vona Gábor szerint ez volt az első találkozójuk, és nem maradtak semmiben. Régóta találgatják, Simicska vajon közeledni fog-e az ellenzéki párthoz.


Simicska Lajos és Vona Gábor közel negyedórán keresztül beszélgetett egymással november 27-én az A38 Hajón. A Fidesz egykori nagy hatalmú háttérembere és a Jobbik vezetője a Magyar Nemzet Szalon nevű rendezvényen találkozott, amelyet a Simicska érdekeltségébe tartozó napilap szervezett.

A Magyar Nemzetnek ez volt a második ilyen zártkörű rendezvénye. A tervek szerint kéthavonta tartanak hasonlókat. Ezeken meghívott vendégek – körülbelül 100-150 ember –, illetve előadók vesznek részt, és előzetesen leegyeztetett témákról beszélgetnek. A november 27-i esemény központi témája a korrupció volt.

A beszélgetésekről a napilap pár nappal később, november 30-án számolt be. Eszerint D. Horváth Gábor főszerkesztő moderálásával a jobbikos Volner János, az MSZP-s Harangozó Tamás és az LMP-s Hadházy Ákos beszélgetett a korrupcióról. Az eseményre a Fideszt is meghívták, a kormánypárt azonban nem képviseltette magát.

Az újságcikk meglehetősen hosszan részletezte, melyik megszólaló, mit mondott. A tudósítás azt már nem említette meg, hogy az eseményen, a hallgatóság soraiban jelen volt az újság tulajdonosa Simicska Lajos és a Jobbik elnöke, Vona Gábor is, sőt szóba is elegyedtek egymással. A párbeszédet az üzletember kezdeményezte, ő ment oda Vonához.

A Jobbik elnöke megkeresésünkre a párt sajtóosztályán keresztül azt írta: „A közönség soraiban Simicska Lajos is jelen volt, akit a a vitaest házigazdája kísért oda az asztalunkhoz a vacsoraszünetben és bemutatott bennünket egymásnak. Az asztalnál ülő vendégekkel – köztük Volner Jánossal – közösen röviden beszélgettünk a nagyvállalkozóval, amelynek során Simicska Lajos elmondta a saját olvasatát az Orbán Viktorral és a Fidesszel való szakítás okairól.”

Az ellenzéki politikus arról is írt:


Nyugtalanító dolgokat hallhattunk a kormány és a Fidesz háttérbeli működéséről, de azt gondolom, nem lenne elegáns, ha ennél többet mondanék az ott elhangzottakról. A beszélgetés rövid volt, a szünet végeztével ugyanis folytatódott a három politikus vitája. Semmiben nem maradtunk, sem következő beszélgetésben, sem elérhetőségcserében, sem bármilyen együttműködés lehetősége nem vetődött fel.

Szerettük volna megkérdezni Simicska Lajost is, egyelőre sikertelenül.

A Fidesz egykori pártpénztárnoka, gazdasági holdudvarának vezetője tavaly februárban veszett össze látványosan a miniszterelnökkel. Ezt követően több újságcikk is azt találgatta, Simicska vajon közeledni fog-e a Jobbikhoz. A találgatások arra épültek, hogy ha Simicska ártani akar a Fidesznek, akkor a legerősebb ellenzéki párthoz, a Jobbikhoz való közeledés logikus lépés lehet a részéről.

A Fidesz mindent meg is tesz, hogy ezt a koncepciót erősítse. Lázár János tavaly áprilisban egyik sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott:


Nagy a szerelem Simicska és a Jobbik között.

A miniszterelnökségi miniszter szerint erre lehetett következtetni abból, hogy a tapolcai időközi választáson előtt, a Simicska tulajdonában lévő plakáthelyek nagy részén a Jobbikot reklámozták. A Hír TV-n is egyértelműen a Jobbik kampányát támogatták, tette hozzá Lázár.

Valószínűleg erre célzott Orbán Viktor is, amikor tavaly októberben az Országgyűlésben az egyik jobbikos képviselő kérdésére válaszolt. Magyar Zoltán a kormányhoz közel álló vállalkozók földszerzéséről faggatta a miniszterelnököt. „Önöknek van egy újdonsült nagybirtokos támogatója, úgy látom, meglehetősen befolyásos. Úgyhogy én csak annyit kérdeznék öntől: hogy ízlik a zsoldoskoszt?” – felelte a kormányfő.

A Jobbik visszautasította ezeket az állításokat. Lázár szavaira reagálva azt válaszolták, hogy nem nekik, hanem a Fidesznek kell elszámolnia a Simicska Lajoshoz kötődő cégek nyertes pályázataival.