Simicska a trágárságon túl érdemben is durván nekiment Orbánnak

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az egykor Fidesz-közeli üzletember a Magyar Narancsnak adott interjút, és keményen kritizálta Orbán Viktor politikáját és állítólagos terveit, a Fidesz stílusát.


Simicska Lajos egy késő délutáni, a Magyar Narancsnak adott lapinterjúban ismét elmondta álláspontját a pénteken történtekről, de ezen túlmenően is lesújtó véleményt fogalmazott meg régi barátjáról, Orbán Viktor kormányfőről és politikájáról. Íme a szóban forgó kérdések és válaszok:


Beszélik, hogy önnek nem tetszik az oroszbarát kül- és energiapolitika. Ebből mi igaz?

SL: Nem tetszik, nagyon nem tetszik. Én még akkor nőttem fel, amikor itt Szovjetunió volt, és nincsenek jó emlékeim a ruszkik magyarországi tevékenységéről. Finoman szólva nem tudok határozott különbséget tenni az akkori szovjetek és a mai oroszok politikai viselkedése között.

(...)

Hiszi vagy sem: az én szövetkezésem Orbánnal abból indult ki, hogy le akartuk bontani a diktatúrát és a posztkommunista rendszert. Kiderült, hogy ez nem egy egyszerű dolog, ezen melózni kell. De az kurvára nem volt benne ebben a szövetkezésben, hogy felépítünk helyette egy másik diktatúrát. Ebben én nem vagyok partner.

Azért kell, hogy legyen ennek a konfliktusnak egy személyes dimenziója is: mégiscsak bő harmincöt éve egymás barátai és harcostársai. Ne mondja, hogy ebben a szembenállásban nincsenek érzelmi motívumok.

SL: Persze. Egy nagy csalódás, nem tagadom. Államférfinek képzeltem, aki jót tehet ennek az országnak, de rá kellett jönnöm, hogy nem az. Ezt írja is meg.

(...)

Röhögjön csak ki, de én egy elkötelezett demokrata vagyok. Kurvára nem tetszik az, ahogy és amilyen módszerekkel ezek a fiúk intézik a dolgaikat ebben az országban.

Azért Orbán önkényuralmi törekvései nem tavaly kezdődtek, és amíg az érdekeltségei nem bánták, önt sem zavarta annyira a demokratikus jogok csorbulása. Mikor tört meg a kapcsolatuk? Mi volt a fordulópont?

SL: Tavaly áprilisban, a választások után leültünk, és elmondta az elképzeléseit. Ennek a részleteibe nem fogok belemenni, de nem tetszett a dolog. Én erre azt mondtam neki, hogy ebben én nem akarok partner lenni. Azóta durvultak el az események.


A Fidesz reakcióját, egy Fidesz-közeli és egy Simicskát ismerő forrásunk véleményét itt olvashatja, az Orbán–Simicska-háború addigi állomásait egy tavaly szeptemberi cikkünkben gyűjtöttük össze.