Semjén: megduplázódott az egyházi fenntartású intézmények száma

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Az szja-csökkentés hatással van a támogatási rendszerre is, ezért a forrásokat a GDP-hez kellene kötni – mondta Semjén.


Kész újragondolni a személyi jövedelemadó egyházaknak felajánlható 1 százalékával összefüggő kérdéseket Semjén Zsolt tárca nélküli miniszterjelölt, aki erről kinevezés előtti meghallgatásán beszélt a parlament igazságügyi bizottságában.

A kereszténydemokrata politikus szerint az szja-csökkentés hatással van a támogatási rendszerre is, ezért felvetette, hogy a forrásokat a GDP-hez kellene kötni. Mint mondta, megvan benne a nyitottság a változtatáshoz.

Semjén azt mondta, hogy 2010-hez képest megduplázódott az egyházi fenntartású intézmények száma.

Szerinte kétharmados parlamenti többséggel megnyugtatóan rendezni fogják az emberi jogok európai bíróságának egyházügyi törvénnyel kapcsolatos ítéletében foglaltakat.

A miniszter kinevezését 7 kormánypárti igen szavazattal, 4 ellenzéki nem ellenében támogatta az igazságügyi bizottság.


A magyar gazdaság jelenléte

Semjén a külhoni magyarságot segítő gazdaságfejlesztési programok folytatását ígérte a nemzeti összetartozás bizottsága előtt. Meghallgatásán azt mondta: a magyar gazdaság jelenlétét egyre inkább elfogadják az utódállamok. A gazdaságfejlesztési programok mellett erős anyaország, az identitást erősítő támogatás, illetve a külhoni magyar pártokkal való kapcsolattartás, valamint a honosítás szükséges ahhoz, hogy a magyarság megmaradjon – mondta.

2009-ben 9 milliárd jutott az identitás megőrzésére, tavaly pedig már 100 milliárd feletti volt ez az összeg. Oktatási-nevelési támogatásban 250 ezer gyermek részesül. Semjén szerint az egyetemes magyarság akkor tartható meg, ha minden nemzetrésze megmarad. Ezért gondolkodnak össznemzeti paradigmában, s abban, hogy minden támogatás, ami kiterjeszthető Magyarország területén kívülre, azt terjesszék ki.

A testület hat kormánypárti igen szavazattal, egy ellenzéki nem ellenében támogatta Semjén Zsolt kinevezését, aki miniszterelnök-helyettesként a nemzetpolitikáért, az egyházügyekért és a nemzetiségekért lesz felelős.