Selye János Egyetem: a szerencsés 13.

-

Jövő hétfőn jelenti be hivatalosan is a szlovák oktatási minisztériumnak Tóth János rektor, hogy a felvidéki Selye János Egyetem most tett eleget az egyetemmé nyilvánítás minden feltételének – így az egyetlen, magyar nyelven oktató iskola is teljes jogú tagja Szlovákia egyetemi körének.


– Milyen környezetben működik a Selye János Egyetem?

– Szlovákiában ma összesen 20 közszolgálati, vagyis állami támogatással működő felsőoktatási intézmény van. Ezek közül három is akad, amelyen – egy-egy karon vagy szakon – folyik magyar nyelvű képzés, azonban a Selye az egyetlen, amely valóban magyar tannyelvű. Épp ezért a működésünket, eredményeinket saját magunkhoz kell mérnünk, hisz nincs még egy olyan iskola, amely ilyen szerepet töltene be.

– Mi a szerepe, küldetése az egyetemek?

– Magyar nyelven oktatni olyan szakokon, amelyek segítenek megerősíteni a felvidéki magyarság identitástudatát. Utóbbihoz elengedhetetlenül szükség van arra, hogy a Szlovákiában élő magyarok óvodától az egyetemig anyanyelvükön tanulhassanak. Ezt támogatjuk óvodapedagógusi, általános- és középiskolai tanári képzéssel, valamint református teológiai karral, hogy a leendő lelkészeknek ne kelljen elhagyniuk szülőföldjüket tanulmányaik kedvéért. Emellett a gazdaságtudományi és az informatikai oktatást is kiemelten kezeljük. Intézményünkben a szlovák gyakorlattal ellentétben nagyon nagy hangsúlyt fektetünk az idegennyelvi képzésre. Akik hozzánk kerülnek, már érettségiztek szlovák nyelven, tehát ezzel és a magyarral elboldogulnak. Utóbbit az egyetemen tökéletesítjük, valamint az angol- és némettudást gyarapítjuk. Ez esélyt ad a fiataloknak a szülőföldön való érvényesüléshez, miközben meg tudják élni teljes értékű magyarságukat.

– Milyen fejlesztéseken gondolkoznak az egyetemen?

– Szeptember másodikán van a beiratkozás az iskola 13. tanévére. Ez a szám azért érdekes, mert a Selye parlamenti, politikai döntés nyomán jött létre. Sokan úgy gondolták egy tucat évvel ezelőtt, hogy nem lesz jövőnk, mivel nem a szakma, a tudományos élet, hanem a politikusok határoztak a sorsunkról. Ma már biztosan tudjuk: az elmúlt 12 év megalapozta a szakmai hitelünket és tudásunkat. Ezt jelzi, hogy az utolsó akkreditációs megméretést is sikeresen vettük: szeptember 5-én jelzem majd az oktatási tárcának, hogy minden feltételt teljesítettünk ahhoz, hogy iskolánk teljes jogú egyetem legyen Szlovákiában.

– Mi okozott problémát?

– Idén áprilisban kaptuk meg a minisztérium és az akkreditációs bizottság jelentését, amely szerint minden feltételt teljesítettünk, egyetlenegyet kivéve: nem volt elegendő számú doktori iskolánk. Mostanra ezt is pótoltuk: közel 20 fővel indul szeptemberben a közgazdasági és menedzsment doktori iskola. Ezzel mi lettünk Szlovákia legkisebb és legfiatalabb, de teljes rangú egyeteme. A korábban említett 20 felsőoktatási intézményből jó pár a mai napig nem képes minden feltételnek megfelelni.

– Milyen segítséget kaptak ehhez?

– Az elmúlt években a legnagyobb támogatást a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítványtól kaptuk. Tavaly összesen 120 ezer euróval segítettek minket, a most kezdődő tanévben pedig 240 ezer eurós keretet ajánlottak fel. Ebből a közgazdasági doktori iskolában dolgozó tanárok fizetését tudjuk kiegészíteni, a hallgatóknak ösztöndíjat adunk, valamint támogatjuk oktatóink bekapcsolódását a nemzetközi tudományos életbe. Biztos vagyok abban, hogy a munkánk és a támogatások hatására a következő, hat év múlva esedékes teljes állami felülvizsgálaton is sikeresek leszünk, és megtartjuk mai rangunkat.