Sargentini-jelentés: Budapest számíthat Varsóra a lengyel lap szerint

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

-

Lengyel és román lap kommentálta a Sargentini-jelentés elfogadását.


A Sargentini-jelentés hátterében egy olyan radikális ideológia húzódik meg, amelyet uniós politikai nyomásgyakorlással akarnak érvényesíteni, s amelynek célja a régi európai nemzeti identitások felbomlasztása, és helyettük egy új páneurópai identitás kialakítása a migráció révén – írta Pawel Lisicki. A DoRzeczy lengyel hetilap főszerkesztője szerint az ideológia és a radikalizmus győzedelmeskedik a józan ész és a mértéktartás felett. Szerinte az európai parlamenti képviselők többsége Orbán Viktor migrációs politikája miatt szavazta meg a 7. cikk szerinti eljárás megindítását.

A migránsok beáramlása elleni védekezés a Fidesz választási programjának fő pontja volt, az uniós szinten hozott döntés ezért "ténylegesen megsérti az uniós tagállamok szuverenitásának elvét".

Az Orbán-kormányt a magyarok azért is választották újra, mert a kommunizmus uniformizáló törekvéseinek évtizedei után – a többi közép-európai nemzethez hasonlóan – fontosnak tartják kulturális identitásukat, tudják, hová vezet az egységesítő, nemzetellenes ideológia – írta Lisicki. Az uniós politikusok egy részének hasonló elképzelése van az egységről, mint a volt kommunista elvtársaknak.

Mind nyilvánvalóbb, hogy "az új baloldal ideológusai" tervük megvalósításához habozás nélkül erőszakhoz folyamodnak, kihasználják jelenlegi politikai túlsúlyukat, s az engedetlenekkel szemben a fenyítés eszközeit alkalmazzák. Ez a gőg és elvakultság megnyilvánulása – írta Lisicki, aki szerint az EU-ban mindez az euroszkeptikus hangulatokat erősíti.

Magyarország esetében a szankciókkal való fenyegetés, a lejáratási és megszégyenítési próbálkozások növelhetik a kormány támogatottságát. Egy biztos: ahogyan korábban Lengyelország az unióval folytatott vitájában számíthatott Magyarországra, úgy Budapest is számíthat Varsóra. A 2019-es európai parlamenti választások után pedig újabb országok csatlakozhatnak hozzájuk – írta.


Továbbfejlesztett kommunista magatartás

Az Adevarul internetes kiadásában Traian Ungureanu néppárti európai parlamenti képviselő bírálta az Európai Parlamentet a Sargentini-jelentés elfogadásáért, és perverz kitalációnak vélte az EU által vizionált Orbán-veszélyt.

Szerinte Orbánt azért támadják, mert elutasítja, hogy haladáspárti liberális legyen, és ezáltal nem tartozik az EU-konformnak tekintett többséghez. Ungureanu szerint ez továbbfejlesztett kommunista magatartás. "Akárcsak a kommunisták idején: mindenkinek jogában áll a saját szavaival elmondani azt, amit mi gondolunk" – írta az EU álláspontjáról az EP-képviselő. A különbség az, hogy már nem társítanak ehhez fizikai erőt. Szerinte Sztálin elpirulna, ha látná, hogy gulág és közös sírok nélkül is működik a rendszer "a haladás, a sokszínűség jegyében, békésen és a jobbik világ elismerése mellett".

Ungureanu szerint azt az üzenetet kellene Brüsszelbe közvetíteni, hogy "a kelet-európai szolidaritás is európai".