Sargentini-jelentés: a lengyel kormánypártiak nem szavazzák meg

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

-

A Sargentini-jelentés elfogadására készülnek szavazni a Lengyelországban ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) és Lengyel Parasztpárt (PSL) képviselői, az Európai Néppárt tagjai. A lengyel kormánypárt képviselői viszont nemmel szavaznak.


Janusz Lewandowski volt lengyel uniós biztos, a PO európai parlamenti képviselője azt mondta: "a 7. cikk elindítása mellett szavazunk, bár ez ügyben nem lesz pártfegyelem". Lewandowski szerint a jogállamiság tekintetében Magyarországon és Lengyelországban hasonlóak a fejlemények – írja a Rzeczpospolita. "Képmutatás lenne, ha Magyarországhoz másképp viszonyulnánk, mint Lengyelországhoz, csak azért, mert a Fidesz az EPP tagja."

A Fideszhez fűződő viszony miatt "a szociáldemokraták és a liberálisok egyébként folyamatosan támadják" az EPP-t – mondta a képviselő, és felidézte, hogy Varsó esetében az EPP az eljárás megindítása mellett szavazott. Tavaly novemberben az EP többségi frakciói megszavazták az alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítását előkészítő határozatot Lengyelország ellen. Az eljárást 2017 végén az Európai Bizottság elindította. Akkor a PO frakciójának vezetése úgy döntött, hogy tartózkodni fognak a szavazáskor. A 22 fős frakcióból 6-an mégis megszavazták a határozatot, Lewandowski tartózkodott.

A PO és a PSL képviselői a német konzervatívok, a CDU/CSU után a legnagyobb csoportot alkotják az EPP-ben.

A Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) nevében Ryszard Czarnecki EP-képviselő azt mondta: pártja a Sargentini-jelentés ellen szavaz. "Ebben az értelemben felszólalunk a strasbourgi parlamenti vita során is." A PiS listájáról megválasztott 18 EP-képviselő az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjához tartozik.

Kiállt Magyarország mellett a szejm elnöke, Marek Kuchcinski is, aki a Twitteren azt írta: az eljárás kezdeményezése Magyarországgal szemben "egyenes út lehet az EU megosztásához, az uniós válság elmélyítéséhez".