Saját megszűnéséről tárgyal a Jobbik

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Az ÁSZ már egymilliárd forinttal büntette a pártot különféle indokokkal. Ez ellehetetleníti működésüket.


Rendkívüli kongresszust tart a párt újabb számvevőszéki büntetése miatt a Jobbik - jelentette be pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Sneider Tamás elnök (képünkön).

Közölte: a két-négy héten belül megrendezendő tanácskozás két napirendi pontja "a Jobbik megszűnésének lehetősége", ami a parlamenti frakció végét is jelentené, a másik "a nemzeti ellenállás folytatásának megtárgyalása".

Elmondta: hétfői ülésén dönt az elnökség a választmány, majd a kongresszus összehívásáról. Sneider Tamás szerint most az a kérdés, "tudjuk-e tovább folytatni a politikai tevékenységünket mint Jobbik". Akármi történik, nem adjuk fel a harcot, nem adjuk fel a küzdelmet, mert ez a kötelességünk, ezért választott minket 1 millió 300 ezer ember a parlamentbe - fogalmazott.

Sneider Tamás azt mondta: az eddig kirótt, összesen mintegy egymilliárd forintnyi szankció behajtása ellehetetleníti érdemi részvételüket az európai parlamenti választási kampányban.

Szerinte a hatalom azért bünteti őket, mert fél, hogy a közvélemény-kutatások eredményei alapján "nem három, hanem akár négy képviselője is lehet a Jobbiknak" Brüsszelben.

Mint mondta, a kirótt szankció célja a párt megszüntetése; kifogásolta, hogy több száz oldalas levelükre nem kaptak választ az Állami Számvevőszéktől.

Sneider Tamás feltette a kérdést: "a NAV és a posta ellen tesz-e feljelentést az Állami Számvevőszék tiltott pártfinanszírozás, illetve hűtlen kezelés" miatt.

Kérdésre válaszolva Jakab Péter jobbikos országgyűlési képviselő, a párt szóvivője a sajtótájékoztatón azt mondta, nem tudják, mit hoz a jövő, de nem gondolnak más frakcióhoz csatlakozásra, ugyanakkor korainak nevezte a kérdést, hogy új pártot alakítanak-e.

Hozzátette: egyelőre azért küzdenek, hogy a Jobbik ne szűnjön meg, mert napjainkban "reális veszély az, hogy Magyarország második legerősebb pártját hatalmi erővel felszámolják". "Minden létező gazdasági és jogi lehetőséget igénybe veszünk azért, hogy túléljük ezt a helyzetet" - jegyezte meg.

Azt látjuk, hogy a Fidesz nem politikai vitával akarja legyőzni az ellenfeleket, hanem hatalmi erővel - fogalmazott az ellenzéki politikus, aki a sajtótájékoztató elején jelezte: a helyzet súlyosságára tekintettel csak a témához kapcsolódó kérdésekre válaszolnak.


A számvevőszék csütörtökön nyilvánosságra hozott vizsgálati eredménye szerint a Jobbik a választási kampány költségeire vonatkozó korlátozás betartása ügyében nem volt átlátható és elszámoltatható. A számvevőszék szerint a párt 136,4 millió forint tiltott támogatást fogadott el. Reakciójában a Jobbik azt közölte: az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapításaival szemben szabályszerűnek tartja a kampánypénzekkel való elszámolását.


Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a Jobbik politikai nyomásgyakorlással próbálja befolyásolni a törvényi előírások alapján végzett ellenőrzési tevékenységüket. Az ÁSZ pénteki közleményében vádaskodásnak minősítette és visszautasította Sneider Tamás Jobbik-elnök pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakat.

Az ÁSZ közleményében azt írta: megdöbbenéssel tapasztalták, hogy Sneider Tamás, a Jobbik elnöke, az Országgyűlés alelnöke, valamint a párt parlamenti frakciója "politikai nyomásgyakorlással próbálja befolyásolni" az Országgyűlés független pénzügyi-gazdasági ellenőrző szervének, törvényi előírások alapján végzett ellenőrzési tevékenységét. "Az ÁSZ javasolja Sneider Tamásnak, hogy az Állami Számvevőszék rágalmazása, valamint a közvélemény folyamatos félrevezetése helyett vállalja a felelősséget az ÁSZ által megállapított, teljesen nyilvánvaló szabálytalanságokért" - áll a közleményben.

Kifejtették: az ÁSZ a 2018. évi országgyűlés választás kampánypénzeinek ellenőrzése során feltárta, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom tiltott támogatást használt fel kampánya. Hangsúlyozták: a Jobbik elnöke az ÁSZ jelentéstervezetére megküldött észrevételében sem tudta megalapozottan cáfolni az ÁSZ tényeken alapuló megállapításait.

A számvevőszék szerint a Jobbik 136,4 millió forint tiltott támogatást fogadott el a kampányban.