Saját kezűleg ölt polgármesterként az elnök

Fotó: MTI/MTVA / FRANCIS R. MALASIG

-

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök saját kezűleg végzett feltételezett bűnözőkkel még Davao polgármestereként, hogy példát mutasson a rendőröknek – jelentette az AFP francia hírügynökség szerdán.


„Davaóban személyesen is gyilkoltam, csak hogy megmutassam a srácoknak: ha én is megtehetem, ők miért ne tehetnék meg” – mondta Duterte, aki több mint 20 éven át vezette a Fülöp-szigetek déli részén fekvő nagyvárost.

„Egy motorbiciklin cirkáltam a városban, problémák után kutatva járőröztem az utcákon. Valójában kerestem az összeütközés lehetőségét, hogy ölhessek” – mondta Duterte helyi idő szerint hétfő este.

A politikus üzletemberek körében nyilatkozott múltjáról, akik drogellenes háborújáról kérdezték. A kampány Duterte június végi hivatalba lépése óta több mint 5 ezer emberéletet követelt. Számtalan állítólagos drogdílerrel végeztek maszkos ítéletosztók.

Az elnökre az elmúlt időszakban bírálatok össztüze zúdult vitatott kábítószer-ellenes harca miatt. A nemzetközi közösség több tagja mellett jogvédő szervezetek is kifogást emeltek a kábítószer-terjesztők és -fogyasztók véres kivégzése miatt. A 71 éves Rodrigo Dutertét ez eddig nem késztette meghátrálásra.