Rosszul van Magyarországtól a volt NATO-főtitkár

-

Javier Solana amiatt sajnálkozott újságíróknak, hogy segített beengedni Magyarországot az EU-ba. A külügyi tárca nem késlekedett a válasszal.


Javier Solana volt NATO-főtitkár, korábbi uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szerdán egy sajtónyilvános eszmecserét követően újságírói kérdésre kemény megjegyzést tett a magyar kormány migrációs politikájára.

Solana azt mondta, hogy az uniós intézmények jó választ adnak a menekültválságra, a tagállamok viszont nem elégségeset. A politikus „kicsinyességnek” nevezte, ha a bevándorlók vallási hovatartozását szempontként kezelik a befogadásukról szóló döntéshozatalban, és kritikával illette Orbán Viktor miniszterelnököt, aki állítása szerint azt mondta – annak ellenére, hogy Ferenc pápa minden európai plébániát a családok befogadására buzdított –, hogy nem fog befogadni „senkit, aki nem keresztény”.

Javier Solana úgy fogalmazott, „nem akarok többet beszélni Magyarországról, mert rosszul vagyok tőle”, és „borzolja az idegeit” a téma.Többek között én voltam az, aki beengedte Magyarországot (az Európai Unióba).

Amilyen az adjonisten

Nem késett a külügy válasza. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szerint Magyarországot nem európai bürokraták engedték be az EU-ba, hanem a magyar emberek teljesítménye és történelme miatt az unióban van a helye.

Magyar Levente azt is mondta, hogy a magyar nemzet mindig is az európai közösséghez tartozott, ugyanakkor a közelmúltban is voltak olyan időszakok, amikor „külső hatalmak elnyomó diktatúrákat hoztak létre Magyarországon”.