Romagyilkosságok: hamis alibi miatt újabb gyanúsított van

-

Az elsőrendű vádlott korábbi munkaadója a gyanú szerint hamis alibit próbált igazolni, hogy a férfi enyhébb büntetést kapjon. A nő tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el.


F.-né Ny. Évát a perben tanúként hallgatták meg, ahol többször is ellentmondásba keveredett saját korábbi vallomásaival. A bíró többször figyelmeztette, végül hamis tanúzás miatt feljelentést tett.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradóban azt mondta: F.-né Ny. Éva a gyanú szerint a nyomozás során tett vallomását megváltoztatva a tárgyaláson valótlan nyilatkozatot tett, azért, hogy az elsőrendű vádlottnak alibit biztosítson, illetve cselekménye tárgyi súlyát csökkentse. A Budapesti Nyomozó Ügyészség vele szemben büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás miatt folytat eljárást. A nő a kihallgatásán nem tett vallomást, tagadta, hogy bűncselekményt követett el. A gyanúsítás ellen panaszt jelentett be.


A romagyilkosságok ügyében a Budapest Környéki Törvényszék első fokon 2013. augusztus 6-án tényleges életfogytiglanra ítélte Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot, Csontos István pedig 13 év fegyházat kapott. Az eljárás adatai szerint Kiss Árpád, a testvére, Kiss István és Pető Zsolt – mindhárman biztonsági őrként dolgoztak az F.-né Ny. Éva által üzemeltetett szórakozóhelyen – 2008–2009-ben kilenc helyszínen hajtott végre fegyveres támadást romák otthonai ellen.

A bűncselekmény-sorozatban hat ember, köztük egy 5 éves kisfiú meghalt, öten súlyosan megsebesültek. Csontos István a két utolsó támadásban vett részt sofőrként. A négy férfit 2009 augusztusában fogták el egy debreceni szórakozóhelyen, amelyet F.-né Ny. Éva üzemeltetett. Az ott tartott házkutatásnál egy rejtekhelyen fegyvereket találtak.

Az ügy másodfokú tárgyalása áprilisban kezdődött a Fővárosi Ítélőtáblán, ítélet május 8-án várható. A vádlottak új eljárást akarnak. Első fokon az első-, másod- és harmadrendű vádlott tényleges életfogytiglant, a negyedrendű tizenhárom év fegyházat kapott.