Rogán vevői ügyesen kerültek házon belülre

Fotó: VS.hu/Kozma Zsuzsi / István Hajdu

-

Előbb bérleti szerződést kötöttek, majd egy hónap múlva az elővásárlási jogra hivatkozva, pályázat nélkül a bérlőnek eladták az ingatlant. Az V. kerületi önkormányzat az elmúlt években többször is élt ezzel a módszerrel, nem csak akkor, amikor Portik Tamás élettársával kötött üzletet.


Néhány perc sétára található a Trefill Kft. székhelye attól a Szent István körúti ingatlantól, amelyet a cég az V. kerülettől vásárolt. Az akkor Rogán Antal vezette önkormányzat még 2011. októberében tájékoztatta a képviselőket arról, hogy a 26 négyzetméteres helyiséget a társaságnak adja bérbe. Egy hónappal később már arról döntött a képviselő-testület, hogy 9,3 millió forintért a cég megvásárolhatja az ingatlant.

A körúti ingatlan sem a nagysága, sem az értéke alapján nem tűnik jelentősnek. A két magánszemély tulajdonában álló Trefill adminisztratív szolgáltatásokkal foglalkozik, a cég a 2011-es tranzakció idején, illetve a következő években is veszteséges volt. Az üzletet az teszi érdekessé, hogy az eladás hasonló módon történt, mint annak az ingatlannak az esetében, amely a Prisztás-gyilkosság miatt első fokon elítélt Portik Tamás élettársa, Pápa Marianne cégének tulajdonába került.


Előbb bérlő, aztán vevő

A Blikk írt arról, hogy a 212 négyzetméteres Károly körúti ingatlant Portik élettársának a cége, a Classic Immo Kft. vásárolta meg. A lap szerint a kerület akkori polgármestere, Rogán Antal 2011. október 10-i ülésén számolt be arról, hogy a céggel bérleti szerződést kötöttek. Ugyanezen az ülésen volt szó a Szent István körúti ingatlan bérbeadásáról is. A testület a következő ülésen pedig már kezdeményezte az épület eladását a bérlő számára.

A kerület egyik 2007-es rendelete szabályozza, hogy az önkormányzat a bérlői számára hogyan értékesíthet olyan ingatlanokat, amelyeket nem lakás céljára használnak. Eszerint a bérlőnek elővásárlási joga van, pályázattal az ingatlant csak akkor lehet másnak eladni, ha a bérlő nem él az elővásárlási jogával. A rendelet kimondja azt is, hogy a bérlő bizonyos esetekben a forgalmi érték 70 százalékáért juthat hozzá az ingatlanhoz.

A Classic Immo Kft. ezért jutott az ingatlanhoz jutányosan: a 74,89 millió forintos forgalmi érték helyett 52,42 milliót fizetett. A Trefill esetében a V. kerület nem élt a 70 százalékos szabállyal, pályázat viszont ennél az ingatlannál sem volt.

A 444 hétfői cikke is megemlít néhány hasonló esetet. A József Attila úton található egykori Jaguar-szalont a Basic Loft Kft. vette meg 62 millió 698 860 forintért tavaly júliusban. A cég azért vehette meg kedvezményes áron a 89 millió 569 800 forintra értékelt ingatlant, mert bérlőként elővásárlásra és kedvezményre volt jogosult. A Vértanúk tere 1. szám alatti házasságkötő termet 2012. novemberében vette bérbe a Leisztinger Tamáshoz köthető Stúdió-V. Kft. Két hónappal a bérbeadás után az V. kerület eladásra jelölte ki az ingatlant, amire a cégnek elővásárlási joga volt.


„A kedvezmény nem kivételes”

Az önkormányzat a Szent István körúti ingatlanról azt írta a VS-nek: mielőtt bérbe adták volna a Trefill Kft.-nek, az előző bérlő visszaadta az üzlethelyiséget, amely ezt követően másfél évig üresen állt. Egy földszinti galériás helyiségről van szó, amelyre adottságai miatt nem volt kereslet a piacon, hiába próbálták kiadni. A később beérkezett bérleti kérelmek közül a legjobbat választotta ki önkormányzat, és a legjobb ajánlattevővel kötött szerződést.


Az önkormányzat általánosságban azt közölte: minden bérlőnek elővásárlási jogot biztosítanak, ez vonatkozik a kedvezményre is. „Csak az idei esztendőben tizenhárman éltek a jogszabályban rögzített kedvezménnyel, ahogy a korábbi években is többen éltek ezzel a lehetőséggel”. Hozzátették: „a kedvezmény nem kivételes, nem a szóban forgó bérlőnek vagy cégnek szól”. A kedvezmény előfeltétele, hogy a bérlő egy összegben, készpénzben fizet. Az épületre vonatkozó, más, értéknövelő beruházást vagy felújítási költséget nem számoltat el.

Az ingatlanértékesítési gyakorlatot kifogásolta hétfői Facebook-bejegyzésében Juhász Péter, az Együtt V. kerületi önkormányzati képviselője. Az ellenzéki politikus konkrét nevek említése nélkül ingatlanmaffiáról írt.