Rogán szerint lehet, hogy vicc az amerikai korrupciós vád

-

A frakcióvezető kéri, hogy az amerikai hatóságok bizonyítsák a beutazási tilalom kapcsán felmerült korrupciós vádakat. André Goodfriend úgy nyilatkozott, a beutazási tilalom és a korrupció két különböző ügy, és a nevek nem tartoznak a nyilvánosságra.


Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az ATV Szabad szemmel című műsorában arra kérte az amerikai hatóságokat, hogy ismertessék bizonyítékaikat a korrupció gyanújára hivatkozva meghozott beutazási tilalommal kapcsolatban, ellenkező esetben szerinte nyilvánvalóan provokációra kell gondolni az ügyben - foglalta össze az MTI.

Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz vasárnapi kampányértékelőjén tartott beszédében Orbán Viktor miért nem reagált az ügyre, Rogán azt mondta: valószínűleg azért nem tért ki rá a kormányfő, mert hozzá hasonlóan ő sem tudja eldönteni, hogy "ez most vicc, vagy komoly". Mert ha komoly, akkor szerinte érdemes lenne a nyilvánosság elé tárni a tényeket.

Arra reagálva, hogy a beutazási tilalom állítólag a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökét és más NAV-osokat is érinti, az ügy egyik lehetséges magyarázataként kifejtette, hogy a NAV vonta meg a norvég civil alap magyarországi lebonyolítójának, az Ökotárs Alapítványnak az adószámát, és Norvégia az Egyesült Államokban támogatója a Clinton-alapítványnak, amely fontos a demokratáknak, akik most kormányon vannak. Hangsúlyozta azonban, szeretné, ha nem ez lenne a magyarázat, de ez csak akkor derül ki, ha az Egyesült Államok előtárja információit.

Úgy véli, ha amerikai részről nem hangzanak el nevek és hitelt érdemlő bizonyítékok, akkor "az embernek el kell gondolkodnia, hogy itt most valójában miről van szó", elképzelhető ugyanis, hogy "itt valami nem stimmel". Azt is elmondta, hogy a beutazási tilalomról nem voltak előzetes információik, a nyilvánossággal egy időben értesültek róla.

Megemlítette, hogy a parlament gazdasági bizottságának elnökeként többször is beszélt olyan amerikai vagy más vállalati vezetőkkel, akik arról panaszkodtak neki, hogy NAV-vizsgálat zajlik a cégük ellen. Ezekre elmondása szerint mindig azt válaszolta, hogy a hatóságok elfogulatlanul folytatják vizsgálataikat, de ha kifogásuk van, forduljanak bírósághoz.


Goodfriend: a kitiltottak névsora nem tartozik a nyilvánosságra

Rogánt követően André Goodfriend, az USA budapesti ideiglenes ügyvivője is a műsor vendége volt. Az ATV.hu összefoglalója szerint Goodfriend, aki korábban megerősítette a beutazási tilalom tényét, és azt mondta, tíznél kevesebb személy érintett, most elmagyarázta, hogy két különböző ügyről van szó: egyrészt egy vízumügyről, ami az érintett személyek és az Egyesült Államok közötti ügy, és ami nem tartozik a nyilvánosságra. Elmondta, hogy udvariasságból tájékoztatták a külügyminisztériumot az ügyről, de nem kérték sem őket, sem a magyar kormányt, hogy bármit tegyenek az ügyben.

Másrészt vannak korrupciós ügyek, amelyekre példaként a trafikengedélyeket és a Horváth András által feltárt áfacsalási eseteket említette. „Ezekben a magyar kormányzat maga is tud intézkedni, hiszen rendelkezik információkkal” - mondta.

Az USA-ból kitiltott személyekkel kapcsolatban Goodfriend azt mondta: döntésüket az egyénekkel történt párbeszéd alapján és más tényezők figyelembevételével hozták meg.

Goodfriend elismerte, hogy eredetileg nem kívántak a nyilvánosság elé lépni, csak a Külügyminisztériumot keresték meg a hét elején. A Napi Gazdaság csütörtöki cikke után azonban kénytelenek lettek megszólalni az ügyben. Tagadta, hogy a kitiltások bármilyen módon összefüggenének a norvég civil alappal kapcsolatos hatósági intézkedésekkel.

Arra a kérdésre, hogy kiket tiltottak ki, illetve hogy amerikai értelmezés szerint ki minősűl kormányzati tisztségviselőnek, Goodfriend azt mondta: „A mi olvasatunkban kormányzati tisztviselő mindenki a kormányablakban dolgozótól a miniszterelnökig.” Ennél többet nem árult el, s mint mondta, a neveket a külüggyel sem közölték.

Arra a kérdésre, van-e arra esély arra, hogy hazánkat kiszavazzák a Demokráciák Közössége Kormányzótanácsából, az ügyvivő azt mondta: „lehetséges”, és a kérdés jó ideje felmerült.