Rogán mozgósította a frakciót a keddi kétharmados szavazásra

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

A Fidesz hétfői frakcióülésén Rogán Antal azt kérte, mindenképp legyen ott minden frakciótag a veszprémi vereség utáni első kétharmados voksolásnál kedden. Elhangzott, hogy kockázatokkal számolnak ugyan, de az ellenzéki hiányzások miatt valószínűleg biztosítani tudják a kétharmadot.


A kormánypártoknak a héten kell először úgy szembenézniük kétharmados parlamenti szavazással, hogy már nem rendelkeznek az ehhez szükséges többséggel. A Fidesz-KDNP a február 22-i veszprémi időközi választáson veszítette el kétharmados parlamenti többségét.

Az Országgyűlés kedden szavaz egyebek mellett az „Egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításáról”, illetve „Az egyes jogállási tárgyú törvények módosításáról” címet viselő jogszabályokról. A két törvény elfogadásához a jelen lévő képviselők kétharmadára van szükség.

A keddi szavazások információink szerint szóba kerültek a Fidesz hétfő délelőtti frakcióülésén. Rogán Antal frakcióvezető a zárt tanácskozáson arra kérte a Fidesz-KDNP mind a 131 képviselőjét, hogy legyenek jelen a keddi szavazáson. Rogán a frakciófegyelem betartására az ülés elején és a végén is emlékeztette a képviselőket.

„Vannak kockázatai a szavazásnak, de a Fidesz várhatóan biztosítani tudja a többséget” - a jelenlévők szerint Rogán így fogalmazott az ülésen. A kormánypárt abban bízik, hogy a kormánypárti képviselők fegyelmezettebbek, az ellenzékiek hajlamosabbak kihagyni egy-egy szavazást, így biztosítani tudják a jelenlévők kétharmados többségét.

Tavaly decemberben például egy fideszes képviselő hiányzásával és egy kiszavazással együtt is megvolt a kormánypárti kétharmad, mert nem volt ott a szavazáson a jobbikos Vona Gábor és a DK-s Gyurcsány Ferenc. Előbbi beteg volt, utóbbi pedig állítólag épp a Fidesz-Jobbik együttműködést akarta leleplezni.

A két említett törvényt egyébként a Fidesz-KDNP frakció nem tartja kiemelten fontosnak. Úgy tudjuk, a szavazáshoz a kormány ragaszkodott.

A hétfő délelőtti frakcióülésen szóba került az a veszprémi szavazás is, amely miatt a Fidesznek elolvadt a kétharmada. Rogán a választási vereségről azt mondta: a Fidesz elnöksége arra jutott, hogy nem a rossz kampány miatt veszítettek. Bár azt is elismerte, hogy csinálhatták volna ügyesebben is kampányt.

A választási vereség okaként a frakcióvezető inkább az erős ellenkampányt, illetve a Fidesz számára kínosabb ügyeket említette. Konkrét ügyeket nem nevezett meg - mondták a jelenlévők.


A Buda-Cash is téma volt

A frakcióülés legnagyobb részében a Buda-Cash-botránnyal foglalkoztak. Rogán Antal arról beszélt: a Fidesz kommunikációjában az ügynek úgy kell megjelennie, hogy a Kulcsár-botrány után a „második szocialista brókerbotrányból” van szó.

Rogán a hétfői parlamenti felszólalásában is arról beszélt, hogy az MSZP-s kormányok idején a Buda-Cash vezetői közül kormánybiztos, miniszteri kabinetfőnök került ki. Megemlítette azt is, hogy a szocialisták módosították úgy a tőkepiaci törvényt, hogy a brókercégeket ne két, hanem ötévenként kelljen ellenőrizni.

Más kérdés, hogy vannak olyan mozzanatai is az ügynek, amit nehéz lesz Bajnaiékra kenni, például azt, hogy Szász Károly írta alá az öt évvel ezelőtti ellenőrzés anyagát, az állami cég vezérigazgatójaként emlegetett Andrási Miklós pedig Fidesz-alapítóként nehezen nevezhető kizárólag Bajnai-embernek.