Rogán Antal: Nem akarjuk mi szervezni a Szigetet

Fotó: Jászai Csaba / Jászai Csaba

-

A fontos piaci szereplőket tájékoztatta a kormány turizmussal kapcsolatos elképzeléseiről Rogán Antal egy háttérbeszélgetésen. Szavai alapján államosításról nincs szó, az új állami cég az irányokat szabná meg és a fejlesztéseket hangolná össze. A miniszter beszélt arról is, hogy Tarlós „paprikás hangulatban volt”, a Balatonra pedig 300 milliárd jut. A kormány pénteken támogatta a koncepciót.


„Azért próbálnak ilyen teljes sületlenségeket mondani, hogy államosítjuk a turizmust, mert nem találnak rajta más fogást” - információink szerint így összegezte Rogán Antal egy csütörtöki zárt körű beszélgetésen a kormányzati turisztikai központról szóló elképzeléseket és az azokról megjelent sajtóhíreket.

A miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter az ágazatban kiemelkedő teljesítményt nyújtó piaci szereplőket tájékoztatta. Az egyébként a kormány ötleteinek kiszivárgásától függetlenül, az előtt összehívott rendezvényen ott volt mások mellett a Sziget-iroda két munkatársa, neves éttermeket működtető vállalkozó, és turisztikai tanácsadó cégvezetője is. Rogán szavai alapján lényegében az irányokat szabná meg, a fejlesztéseket hangolná össze a kormány. A miniszter előadásából az derült ki, hogy a kormányzat egységesen akar gondolkodni a turizmusról.Azt mondta, jelenleg nincs stratégia arról, az országnak mely részeit, milyen típusú szálláshelyeket kell erősíteni, milyen típusú turistákat látna szívesen az ország. Ezen változtatnának. Hiába vannak nemzetközi sportrendezvények, nagyszabású állami ünnepek, ezek nem sugározzák az üzenetet, „kiket akarunk ide csábítani és hogyan”. „El lehet kezdeni egy korszerű gondolkodásmódot” - fogalmazott.


Nem eltűrni, hanem terelni

Lobenwein Norbert, a VOLT alapítója és a Sziget egyik tulajdonosa is alátámasztotta: nagy igény volt a szakma részéről arra, hogy egységes turisztikai koncepció szülessen akár Budapest, akár Balaton vonatkozásában. Emellett a megbeszélésen résztvevő idegenforgalmi, rendezvényszervező szakemberek szükségesnek tartották egy olyan koordinált rendszer bevezetését, amelyben a nagy események nem zavarják egymást, senki nem „szervez rá” a másikra. Úgy vélte, ehhez hasonló intézmények Nyugat-Európában már régóta sikeresen működnek és sokat segítenek az adott régió arculatának kialakításában, a profi működésben.

Az államosításról felmerült híreket a VOLT és a Balaton Sound produkciós vezetője már az egyeztetés előtt sem tudta komolyan venni, de a csütörtöki találkozó is megnyugtatta. „Amit most Budapesten vagy a Balatonon sikeres turisztikai vállalkozásnak lehet nevezni, azokat a jelenlévők többnyire önerőből érték el. Ezeket nem eltűrni kell, hanem egy irányba terelni.”


„Egy példa - folytatta Rogán - : a nemzetközi kongresszusi naptárba nem tudunk beilleszkedni. Nincsenek meg a feltételei. Pedig ez a típusú turizmus nagy érték, ezek az emberek az átlagosnál többet költenek, nagyobb arányban jönnek vissza Magyarországra. Hiányzik a rendszerből, hogy gondolkodjunk ennek fejlesztésében” - mondta. A miniszter közölte, a Balaton fejlesztésére nagyjából 300 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre. „El kell dönteni, milyen fejlesztésekben, milyen Balatonban gondolkodunk.”

Az államosítással kapcsolatos állításokról úgy fogalmazott, „nem akarjuk a Szigetet mi szervezni, nem akarunk szállodákat üzemeltetni. De be lehet illeszteni például a fesztiválturizmust egy keretbe”. Szerinte az ágazatnak vannak régimódi szereplői, „akiknek nem a hatékonyság vagy a kalap mérete számít, hanem az, hogy ami van, azt ők osszák el. Ez ebben a formában sérülni fog, új logika mentén kell gondolkodni”.


magasabb polcra a kormányzatban

Hegedűs Attila, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. egyik vezetője is részt vett a megbeszélésen. Szerinte az elhangzottak alapján nem államosításról van szó, csupán „még több forrás és még koncentráltabb tevékenység” jellemezheti a turizmust.

„25 éve vagyok a turizmusban, mindig az volt a szakma szíve-vágya, hogy koncentráltabb figyelmet kaphasson, ha a turizmus kiemelt szervezetként tud a jelenlegi tíz százaléknál többel hozzájárulni a GDP-hez” – mondta Hegedűs.

A BDO egyik vezetője azt vette ki Rogán Antal szavaiból, hogy van esély arra, hogy a turizmus a jelenlegi – helyettes államtitkársági – szintjéhez képest magasabbra is kerülhet, ami – Hegedűs szerint – akár önálló turisztikai minisztérium létrehozását is jelentheti, ahogy az néhány környező országban már megvalósult.


Rogán úgy vélekedett, a vendéglátás nem választható el a turizmustól, ez az oka annak, hogy ezentúl a kormányzaton belül az idegenforgalomhoz tartozik a vendéglátás, nem pedig a kereskedelempolitikához.Úgy tudjuk, a kormány pénteken megtárgyalta és koncepciójában támogatta a javaslatot. Még egy kör egyeztetés várható, ki kell dolgozni további részleteket és két hét múlva lehet döntés.

Rogán a tájékoztatóján azt mondta, az átalakítás első lépése a nemzeti idegenforgalmi ügynökség létrehozása lesz. Ez kutatásokat végez, „kik jönnek, miért jönnek, mi tetszik nekik”, és előkészíti a programokat. A rendszer 2016 végétől, 2017 elejétől működik majd hatékonyan, amikor a kormányzat már tudja a célokat. Ekkor jöhetnek a fejlesztések. Az ügynökségnek lenne része például a Kongresszusi Iroda, a rendezvénykoordináció vagy a Balatonért felelős iroda.

Rogán szerint a turizmus GDP-hez való hozzájárulása Magyarországon 10 százalék alatt van, pedig még a régióban is van ország, amelyben 15 körüli ez a szám. „Van hová fejlődni. Fejleszteni kell a piaccal együtt” - mondta, hozzátéve: ha az állam látja, „hogy eljuthatunk egyről a kettőre, akkor a növekedésbe érdemes befektetni”.


jó lenne 10-20 évre tervezni

Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök tulajdonosa is részt vett a megbeszélésen. Lapunk kérdésére elmondta, hogy – bár ő korábban sem izgult az államosításról szóló híreken – a találkozón elhangzottak végképp megnyugtatták.

Mint mondta, jelenleg nincs érvényes koncepció a Balaton környéki turizmusra, ami pedig elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy az ottani vállalkozók akár 10-20 évre tervezni tudjanak. Így üdvözölte, hogy a megbeszélésen elhangzott: a tervek szerint a Balaton kiemelt projekt lesz.


Tarlós paprikás hangulatban

A miniszter azt mondta, nincs értelme „Magyarország Brandet” építeni, lesz viszont külön Budapest Brand, Balaton Brand, Tokaj Brand.


Rogán Antal, 5. kerület, felújítás, illusztráció, Egyetem tér, a Belváros Új Főutcája program


„Tarlós Istvánnal egyeztettem. Eleinte paprikás hangulatban, majd később kevésbé paprikás hangulatban. Nem lesz most különálló szervezete Budapestnek, de az állam a célkitűzései alapján, saját céljaira ad forrásokat majd” - mondta. Rogán az olimpiarendezésre utalva közölte: a MOB és Budapest együtt körülbelül háromszor akkora büdzsét kapott a Budapest Brand kialakítására, mint amennyi a Turizmus Rt éves büdzséje. Ez egyébként egymilliárd körül van. „Ezzel lehet adni egy nagy lökést, ezeket egymással össze kell hangolni.”

Rogán a Design Terminál megszüntetéséről szóló hírekre reagálva azt mondta, a listán szereplő intézmények közül lesz, amelyik elhullik, lesz, amelyik megmarad. A Design Terminál sokféle szempontból nagyon jó feladatot töltött be, ha van helye, akkor az itt, a Budapest Branden belül van, tette hozzá.