Gyilkos robbantás történt egy török választási nagygyűlésen

Fotó: MTI/EPA / SEDAT SUNA

-

Egy vagy több robbanás megölt két embert és megsebesített több mint százötvenet pénteken Törökországban egy ellenzéki nagygyűlésen.


A súlyos incidens az ország délkeleti, főként kurdok lakta részében, Diyarbakir városban történt, ahol a kurdbarát Demokratikus Néppárt (HDP) tartott választási nagygyűlést. A robbanás oka még nem ismeretes.Törökországban vasárnap parlamenti választásokat tartanak.


Mintegy 25 embert kórházban ápolnak, állapotuk súlyos – mondta Mehmet Müezzinoglu egészségügyi miniszter. Ahmet Davutoglu kormányfő a televízióban nyilatkozva nem tudta megmondani, hogy baleset volt-e vagy merénylet: „bármi is történt, kiderítjük az okát”.

A HDP vezetője, Selahattin Demirtas a televízióban sugárzott élő adásban nyugalomra intette híveit, és ő is azt mondta, még nem tudni, valójában mi történt.

Taner Yildiz energiaügyi miniszter cáfolta azt a hírt, hogy egy transzformátor robbant volna fel. Kívülről látszik rajta rongálódás, nem belül – mondta.

A Demokratikus Néppárt a kurdok pártja, és most először kerülhet be a parlamentbe nemzetiségi pártként. Kurdok korábban is voltak a törvényhozásban, de csak független képviselőként dolgozhattak. Ha a párt szavazatainak a száma meghaladja a tízszázalékos küszöböt, akkor a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja elveszítheti abszolút többségét a parlamentben, és így nem lesz képes átszabni az alkotmányt, és átalakítani Törökországot parlamentáris rendszerből elnöki rendszerré, ami a tervei között szerepel.