Robbanás történhetett az eltűnt tengeralattjárón

-

A legénység oxigénkészlete mostanra kezd elfogyni. A hajót nem találják.


Az argentin haditengerészet olyan információkat kapott, hogy hogy az ismeretlen hanghatás robbanás is hangja lehetett. Enrique Balbi szóvivő szerint a furcsa hanghatást a tengeralattjáró utolsó bejelentkezésének helyétől 30 tengeri mérföldre északra észlelték. A "hidroakusztikus anomáliát", azaz szonárral rögzített jelenséget egy egyesült államokbeli intézet rögzítette, de csak most értesítette az argentinokat.

Balbi szerint valószínűtlen, hogy a tengeralattjáró felrobbant volna, mert egy akkora detonáció nem maradhatott volna észrevétlen.

A szóvivő később már arról számolt be, hogy több forrástól, például a bécsi Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezetétől (CTBTO) is olyan információkat kapott a haditengerészet, hogy a rögzített anomália robbanás volt. Egy szokatlan, egyszeri, erőteljes, nem nukleáris robbanásnak megfelelő hangot rögzítettek november 15-én, néhány órával azután, hogy nyoma veszett a tengeralattjárónak.

Mario Zampolli, a CTBTO hidroakusztikai mérnöke szerint az anomália "megfelelhet egy robbanásnak", de ezt még nem bizonyították.

A mentés kritikus szakaszba ért, mert ha a San Juan 44 tengerésszel hét nappal ezelőtt elmerült, akkor mostanra fogyhat el a fedélzetén lévő oxigénkészlet. A keresésben négyezer ember vesz részt a mintegy ezer kilométer hosszú, 500 kilométer széles, franciaországnyi területen.