Ritka, vírusos betegség terjed Dél-Koreában

Fotó: AFP / ED JONES

-

Még csak három éve ismert a valószínűleg a tevékből származó MERS vírus, ami eddig főleg Szaúd-Arábiában és környékén fertőzött. Most viszont már Dél-Koreában is több halálos áldozata van a betegségnek.


A dél-koreai hatóságok megerősítették, hogy immár öt ember halt meg az úgynevezett közel-keleti légúti szindrómában (angol rövidítéssel MERS) – írja a BBC online kiadása. A vírusos betegségben szenvedők száma összesen 64, ami a legnagyobb járvány, ami a Közel-Keleten kívül kitört. Az összes megbetegedés egészségügyi intézményekhez köthető, nagyobb részük ugyanahhoz a szöuli kórházhoz. A járvány miatt több mint 1600 ember van karanténban.

A betegséget okozó közel-keleti légúti koronavírust 2012-ben mutatta ki először egy egyiptomi virológus egy súlyos tüdőgyulladásban szenvedő szaúdi férfi tüdejében. A vírus valószínűleg egy tevék által hordozott másik fajból alakult ki, és fertőzött meg embereket. A legtöbb megbetegedést Szaúd-Arábiában és más, Perzse-öböl menti országokban regisztrálták. A két hónappal ezelőtt frissített adatok szerint eddig 1084 embert fertőzött meg, és 428-an haltak meg a betegség következtében.