Ritka mikroklímát tehet tönkre a kaliforniai olajszivárgás

Fotó: MTI/MTVA / MICHAEL NELSON

-

Mintegy 23 négyzetkilométeren terül el az a 80 ezer liternyi olaj, ami egy átszakadt vezetékből ömlött a tengerbe Kalifornia partjainál.


Egyelőre nem tudni, mi okozhatta a 60 centiméter átmérőjű, 1987-ben lefektetett olajvezeték eltörését, azonban a Darren Palmer, a Plains All-American Pipeline vezérigazgatója elmondta, hogy közvetlenül a balesetet megelőzően problémák adódtak a mechanikus szivattyúkkal.


A nagyjából 400 ezer liternyi kiömlött kőolaj jelentős része egy autópálya lefolyórendszerén át jutott el az óceánig – és a Santa Barbarától 40 kilométerre fekvő Refugio State Beach-et teljesen ellepte. „A szag durván égette a torkunkat és az orrunkat, émelyegtünk tőle és fájt a fejünk” – idéz egy helyi nőt a The Guardian. Mintegy 270 munkás igyekszik helyreállítani a károkat, és gondosan átfésülik a területet bajba jutott állatok után kutatva.A mostani baleset eltörpül amellett az 1969-es eset mellet, mikor 13 millió liter nyersolaj ömlött az óceánba Santa Barbaránál – a katasztrófa egy felrobbant olajfúró torony miatt következett be, és olyan súlyos volt, hogy elindította az Egyesült Államokban a környezetvédő mozgalmat, és a Föld Napját is azóta tartja meg a világ.

Ugyan méretében nem a valaha mért legnagyobb olajszivárgás, a baleset pont egy nagyon ritka, mediterrán-jellegű mikroklímát tehet tönkre. A világon csak 5 olyan övezet van, mint az érintett Gaviota partvidék – ezek mind a kontinensek nyugati partjainál fekszenek, élőviláguk igen egyedi és változatos.