Rengeteg pénzt vettek el az Országos Roma Önkormányzattól

-

A RomNet szerint akár csődbe is mehet az év végén az ORÖ.


A pénzügyi és politikai botrányok, a sorozatos rendőrségi nyomozások és a számvevőszék, valamint a szaktárca elmarasztaló vizsgálatának hatására minden szakmai programra vonatkozó pályázati támogatást elvont a kormány az Országos Roma Önkormányzattól, így a várt mintegy tízmilliárdos uniós pályázati pénzek is átkerültek a Türr István Képző és Kutató Intézethez (TKKI). Az erről szóló döntés megjelent a Magyar Közlönyben – tudta meg a RomNet.

Az ORÖ a jövőben kizárólag az állami normatív támogatásából tud működni, és ez a pénz a 2016-os költségvetésben mindössze 361,2 millió forint. Az ORÖ májusban záradékkal elfogadott mérlegbeszámolója szerint csak a múlt évben összesen 2,9 milliárd forint bevétellel gazdálkodott.

Ha az Emberi Erőforrások Minisztériuma az általa a Híd a munka világába program kapcsán lefolytatott vizsgálata alapján a szabálytalan autóbérlések és bútorvásárlások miatt közel 300 millió forint visszafizetésére kötelezi az ORÖ-t, akkor a roma érdek-képviseleti szervezet még ebben az évben csődbe mehet – figyelmeztet a RomNet.