Rengeteg pénzt vesztett az Iszlám Állam

-

Bár pontos adatok nincsenek, valószínű, hogy a célzott légitámadásokban már több száz millió dollár készpénz semmisült meg, ezért is kénytelen zsoldot csökkenteni a terrorszervezet.


Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet már több száz millió dollár készpénzt veszített el a nemzetközi koalíció légitámadásaiban, amelyeket a rejtekhelyei ellen intéztek. A múlt hétvégén tíz olyan épületet bombáztak Irakban és Szíriában az amerikai vezetésű koalíció repülőgépei, ahol a terroristák készpénzt halmoztak fel – mondta Steven Warren ezredes, a hadjárat szóvivője.

„Nincsenek pontos adataink, de úgy gondoljuk, dollárok százmillióiról van szó. Természetesen nem lehet fölégetni az összes bankjegyet, egy részüket össze tudják gyűjteni a romok alól, de úgy véljük, hogy a készleteikben súlyos károk keletkeztek” – mondta Warren ezredes. Az Iszlám Állam nemrég bejelentette, hogy felére csökkenti emberei zsoldját. Ez a szóvivő szerint nagyon jól jelzi a légicsapások súlyát.

Az Iszlám Állam azért halmozza fel a készpénzt, mert a bankrendszerhez nem fér hozzá a külföldi szankciók és más intézkedések miatt. Bevételei olajcsempészetből, az elfoglalt területek adóztatásából és elrabolt műkincsek eladásából származnak. A koalíció az olajipari létesítményeket is támadja ennek a stratégiának a keretében.