Rengeteg pénzről döntött ma a Fővárosi Közgyűlés

Fotó: MTI / Soós Lajos

-

Lesz hitelfelvétel is, de felújítják a adnak kölcsönt pénzt a BKV-nak, és a 3-s metró megállóit is felújítják, és a metrófelújítás miatt pótlóbuszokat is vesznek.


Megalakulhat a központi közbeszerző szervezet

Támogatta a központi közbeszerző szervezet koncepcióját a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. Tarlós István főpolgármester, Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok, valamint Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes előterjesztése szerint egy olyan gazdálkodó szervezet létrehozását javasolták, amelynek feladata a fővárosi önkormányzat és a Főpolgármesteri Hivatal, valamint az önkormányzat egyéb intézményei meghatározott értékű közbeszerzési eljárásainak lefolytatása lenne.

A terv az, hogy a fővárosi önkormányzat és a Főpolgármesteri Hivatal esetében a 100 millió forintos értékhatárt meghaladó közbeszerzéseket a cég bonyolítja majd le. A fővároshoz tartozó cégek esetében az értékhatár 300 millió forint lenne. A szervezet végezné a nem általa bonyolított beszerzések, szerződések és szerződésmódosítások indokoltságának vizsgálatát, minőségbiztosítását, szabályosságának ellenőrzését, tanúsítását is. Valamennyi beszerzési eljárás, a megkötött szerződések, az esetleges jogorvoslati eljárások ismertté válnak, biztosítva a transzparens, gyors és megfelelő információáramlást.

A koncepció szerint a főpolgármester javaslatára a Fővárosi Közgyűlés dönt majd a társaság vezető tisztségviselői – az ügyvezető, a felügyelőbizottság elnöke és tagjai – esetében a megbízásról és a visszahívásról, a díjazás megállapításáról.

Tarlós István közölte, a cég megalapításáról várhatóan a következő közgyűlési ülésen döntenek. A koncepciót 26 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett támogatta a Fővárosi Közgyűlés.


Százmilliárdos hitelkeretről kötnek megállapodást az EIB-bel

A Fővárosi Közgyűlés szerdán jóváhagyta, hogy Budapest 300 millió euró (mintegy 93 milliárd forint) értékű, közlekedési és más városfejlesztési célokra fordítható hitelkeretről kössön szerződést az Európai Beruházási Bankkal (EIB). A testület egyhangúlag fogadta el a hitelkeret-megállapodásról szóló előterjesztést. Ebből a pénzből fejlesztik majd környezetvédelmi, energiahatékonysági, szennyvíz- és hulladékgazdálkodási, városrehabilitációs, valamint az információs társadalomhoz köthető fejlesztéseket. Illetve, ez szolgál majd önerőként az EU-s fejlesztéseknél is.Döntöttek a tömegközlekedés átmeneti finanszírozásáról

A közösségi közlekedés zavartalan működése érdekében a Fővárosi Közgyűlés szerdán arról döntött, hogy az állami támogatás megérkezéséig finanszírozza a fenntartáshoz minimálisan szükséges és jelenleg hiányzó forrást. Az erről szóló elfogadott előterjesztés szerint erre azért van szükség, mert a központi költségvetésben meghatározott 24 milliárd forint állami támogatást október 15-ig nem utalták át.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) adatai szerint a közlekedésszervezés forrásigénye december 2-áig 13,5 milliárd forint. Az állami támogatás megérkezése után a BKK-nak ezt a forrást vissza kell majd fizetnie a fővárosnak.


A BKV eljárást indíthat a 3-as metró pótlóbuszainak beszerzésére

A Fővárosi Közgyűlés szerdán hozzájárult ahhoz, hogy a BKV Zrt. versenyeztetési eljárást indítson a felújítás előtt álló 3-as metró pótlásához szükséges 150 autóbusz beszerzéséhez szükséges kölcsön ügyében. A testület döntését 21 igen szavazattal, egyhangúlag hozta meg.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes előterjesztésében kiemelte, az új járműveknek a metrófelújítás kezdetén, vagyis 2016 júliusában kell forgalomba állniuk, ezért a beszerzési eljárásban 2015. decemberi szerződéskötéssel számolnak.

Az elfogadott előterjesztés szerint a BKV a versenypárbeszéd módszerét használja majd a kölcsön versenyeztetési eljárásában.

Az új buszok beszerzésére a főváros összesen 13,7 milliárd forintos kölcsönösszeget tart rendelkezésre, legfeljebb tízéves futamidővel.


Több aluljárót felújítanak a 3-as metró vonalán

Több aluljárót is fel kívánnak újítani a 3-as metró vonalán – döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A rekonstrukció és az akadálymentesítés több mint hétmilliárd forintba kerülhet.

A tervek szerint a következő metróállomások gyalogos aluljáróit újítják fel:

 • Újpest-Központ,
 • Árpád híd,
 • Dózsa György út,
 • Lehel tér-Ipoly utca, Lehel tér-Victor Hugo utca,
 • Nyugati tér,
 • Corvin negyed,
 • Nagyvárad tér,
 • Népliget,
 • Ecseri út,
 • Pöttyös utca,
 • Határ út.

Ezenkívül a 2017. évi vizes világbajnoksághoz kapcsolódóan a Forgách utcai metrómegálló közvetlen környezetének akadálymentesítése is szükséges, ezért a Váci út Forgách utca és Fáy utca közötti szakaszán a felszín rendezése is a feladat részét képezi. A Deák Ferenc téri és a Kálvin téri aluljárók tervezése már más tervezési munka keretében folyamatban van – írták.