Elhagyta Budapestet a nyugat felé menetelő menekülttömeg

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Hatalmas tömeg indult meg Bécs felé, a rendőrök több helyen lezárták a forgalmat. A menet gyorsan elért a főváros határáig, onnan az M1-es autópálya leállósávjában folytatta útját. A rendőrök leterelték volna az embereket az 1-es főútra, de kísérletük sikertelen volt. Az autópályán megállt az autós forgalom. A rendőrök azt mondják, nem fogják megállítani a menetet. A fél hat utáni eseményeket itt követheti tovább.


Délelőtt még csak csomagoltak és szervezkedtek, nem sokkal egy óra előtt el is indultak a menekültek a Keleti pályaudvarról. Először a Rákóczi úton haladt végig a hatalmas tömeg, tudósítónk szerint több ezren vannak, a Szövetség utcától már a buszsávon vonultak. A rendőrök eleinte nem tettek semmit, a menekültek közül néhányan a zebráknál próbálták meg irányítani a forgalmat. Egy idő után azonban lépett a rendőrség, és lezárta a forgalmat a Nagykörútnál. Egy mikrobuszból tíz rendőr szállt ki a Blaha Lujza tér közelében, az Osvát utca magasságában, és megpróbálta feltartóztatni a tömeget, azonban ez nem sikerült. A rendőrök közben oldalról is elkezdték biztosítani a menetet. Az MTI tudósítója azt látta, hogy az egyik lakóházból valaki megdobta az egyik menekültet.A menet elején kezdetben egy féllábú, illetve egy kerekesszékes menekült vonult, nagyon sok a gyerek is. A tömeg gyorsan haladt, alig negyedóra alatt már az Urániánál jártak, és rövid idő alatt átmentek az Erzsébet hídon is, fél kettő után pedig már a Hegyalja úton vonultak, ahol mind a két sávot elfoglalták. Itt már rendőrautó vezette fel a tömeget.A menekültek célja Németország. Előtte azonban a Sánc utcánál, az Oxygen Wellnessnél kicsit megpihentek. Sokan azonban hallani sem akartak a pihenőről, ők tovább mentek a BAH-csomópont irányába. Két óra körül már el is érték a felüljárót, és a tudósítónk szerint a rendőröknek sem volt világos, hogy mi lesz, ha elérnek az autópályára. A rendőrség teljesen lezárta a Budaörsi utat a Balaton felé.A rendőrök azt kérték a menekültektől: várják meg a parancsnokot, hogy tárgyalhassanak. A menekültek egyik vezetője csak annyit kért, hogy engedjék elmenni őket az osztrák határig, és ott majd az osztrák hatóságok dönthetnek arról, tovább engedik-e őket.

A menekültek úgy számolnak, hogy két nap alatt érik el a határt, és további négy-öt nap alatt Németországot. Van, aki menet közben szembesült azzal, hogy mekkora feladatra vállalkoztak.A menetben közben rosszul lett egy nő, de egy kevés víztől magához tért. Tudósítónk szerint a gyerekek egész jól bírják az utat. Talált viszont egy olyan férfit, aki közölte, hogy ő most már visszafordul a Keletibe. A budapestiek közben meglepetten nézték a tömeget, sokan telefonnal fotóznak videóznak. Az Erzsébet hídon egy nyitott turistabuszból valaki sok szerencsét kívánt a menekültek.

A tömeg egyébként a Budaörsi út mellett, a kollégium közelében ismét megpihent, majd elhaladt az egykori Osztapenko-szobor helye mellett, aztán elérte a Budapest-táblát és az M1-es autópálya leállósávjában gyalogol. Eddig azért haladtak nagyon gyorsan, mint tudósítónknak magyarázták, hogy gyorsan elhagyják a fővárost. Később azonban több hosszabb pihenőt is terveznek. Az egyik menekült elmesélte, nem ez a legnehezebb szakasza vándorútjának, hiszen volt, amikor hajójuk egy egész napon át állt a tenger közepén.A rendőrök egy idő után leterelték volna az embereket az 1-es főútra, de kísérletük sikertelen volt. A csoport így a fővárosból az autópályán halad, a járművek a belső sávban közlekedhetnek. A közlekedési rend fenntartása érdekében a rendőrség a menet útvonalán szakaszos zárást hajt végre. A rendőrök tudósítónknak azt mondták, nem kaptak olyan parancsot, hogy állítsák meg a menetet, a Hír Tv úgy tudja, később sem tervezi ezt a rendőrség.

Néhány autós megállt a menetelők mellett, hogy felvegyen pár embert. A rendőrség nem avatkozott közbe. Volt egy osztrák rendszámú kocsi is, amely azért állt meg, hogy vizet osszon a vonulóknak. Ezt később is többen megtették. Tudósítónk elcsípte két rendőr beszélgetését, ebből kiderült, az egyiküket a Pest megyei központból úgy tájékoztatták, hogy nem kapnak erősítést. „Este csak lecserélnek minket” – reménykedett az egyikük.

Az egyik budaörsi pihenőnél nagyon sok önkéntes vitt a menekülteknek vizet, gyümölcsöt, kekszet.M1-M7-es autópálya bevezető, illegális bevándorlás - Több száz migráns elindult a Keleti pályaudvarról


A tömeg körülbelül óránként megáll pihenni. Az M7-es lejáróját elhagyva az M1-esen haladnak nyugatnak. Az autók és az emberek eddig kétszer megcserélték egymás között a sávokat. Volt olyan, hogy az emberek a belső sávokon, az autók a leállósávban araszoltak. Amiikor a menekültek az M7-es elágazását elhagyták, a forgalmat teljesen leállították az M1-en.


pihenő, budaörsi Auchan, M1-M7-es autópálya bevezető, illegális bevándorlás - Több száz migráns elindult a Keleti pályaudvarról

Pihenő a budaörsi Auschannál


Az osztrák határ egyébként 177 kilométer másodrendű utakon, de volt olyan verzió is, hogy Szlovákia felé veszik az irányt. Sőt pénteken délben felvetődött egy olyan terv is, hogy a német nagykövetségig mennek. Ez utóbbi gyorsan lekerült a napirendről.


Ezt a cikket nem frissítjük tovább, a fél hat utáni eseményeket percről percre tudósításunkban követheti tovább.