Rengeteg halott egy magyar Z rendszámú teherautóban Parndorfnál

Fotó: AFP / DIETER NAGL

-

Megfulladhattak egy teherautó rakterében. Magyarország felől érkeztek.


Az osztrák rendőrség Pandorf területén, az A4-es autópályán elhagyott hűtőkocsit talált csütörtökön. Lázár János arról számolt be, hogy sofőr nem volt az autóban, a raktérben a rendőrök 20 holttestet találtak. A holttestet azonosítása zajlik. Lázár szerint magyar rendszámú autóról van szó, amelyet egy román állampolgár váltott ki Kecskeméten.

Fotókon látszik, hogy egy Z, azaz ideiglenes rendszámú közlekedési eszközről van szó. A zrendszam.hu szerint "ilyen rendszámot azokra a gépjárművekre kell kiadni, melyet Magyarországon forgalomba még nem helyeztek, tehát külföldi okmányokkal rendelkezik és tovább értékesítési céllal eladásra kerül egy 3. országba vagy magyar okmányokkal rendelkezik, de átmenetileg ki van vonva a forgalomból külföldre történő értékesítés miatt."A hűtőkocsi a Hyza nevű élelmiszeripari cég logóját viseli - ez a vállalat a magyar cégnyilvántartásban nem szerepel. A Hyzát is birtokló Agrofert vállalatcsoport szóvivője szerint az autó valószínűleg régebben valóban a cég tulajdonában állt, de feltehetően eladták. Az Agrofert egyetlen tulajdonosa Andrej Babis cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter.

A Hyza a pozsonyi Új Szónak úgy nyilatkozott, hogy 2013-14-ben eladták a hűtőkocsit, további 20 autóval együtt, és az új tulaj nem távolította el róla a reklámot. A rendőrséggel együtt megpróbálják pontosan meghatározni, hogy melyik járműről van szó. A Hyza jelenleg hat ugyanilyen autóval rendelkezik, de mind a hat Szlovákiában tartózkodik.

A Hyza húsüzeme az észak-szlovákiai Zsolna mellett működik. A szlovák rendőrség készen áll arra, hogy segítséget nyújtson az osztrákoknak a tragédia felderítésében - közölte Michal Slivka, a szlovákiai országos rendőrigazgatóság szóvivője.Lázár szerint valószínűleg egy embercsempész-hálózat próbált nyugat felé eljutni. A népvándorlási hullámra rátelepedtek az embercsempész csoportok - fogalmazott.

A Kronenzeitung című osztrák lap értesülései szerint ugyanakkor a halottak száma akár az ötvenet is elérheti. Az újság első információi szerint a menekültek megfulladhattak a teherautóban, amely Nezsider (Neusiedl am See) és Pándorfalu (Parndorf) között állt szerda óta az A4-es autópályán.


Mint a fotón látható, az autót elvontatták a helyszínről. Egy közeli helyszínen vizsgálják meg a benne talált holttesteket


Amikor megtalálták a járművet, abból már a holttestek bomlásakor keletkező folyadék szivárgott. A halál okát még nem tudják. A rendőrség válságstábot állított fel, és az osztrák hatóságok a magyar biztonsági erőkkel együttműködésben nagy erőkkel keresik a jármű sofőrjét.

A hatóságok csütörtökön délután fokozatosan haladtak előre a járműben, ezért nem tudták megmondani a halottak pontos számát.Az ügyben megszólalt a Nyugat-Balkán konferencia miatt Bécsben tartózkodó Angela Merkel is: "Természetesen valamennyiünket megrázott a hír" - mondta. "A történtek arra intenek bennünket, hogy a bevándorlás ügyét mielőbb rendeznünk kell és megoldást kell találnunk, mégpedig európai szellemben" - jelentette ki a kancellár, hangsúlyozva ezzel kapcsolatban a szolidaritás szellemének szükségességét.