Rendőrökre támadtak német szélsőségesek egy menekültszállásnál

-

Petárdákkal, sörösüvegekkel rontottak neki rendőröknek német tüntetők a Drezda melletti Heidenauban, így tiltakozva a helyi menekültszállás megnyitása ellen. A erőszakba fulladó demonstrációt a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) szervezte.


A demonstrálók „nyilvánvalóan megszervezett és igen súlyos támadást" indítottak - idézte a rendőrség szóvivőjét vasárnap reggeli összefoglalójában a Spiegel Online hírportál. A helyszínen „hasonló jelenetek zajlottak le, mint előző éjjel" – utalt a szóvivő arra, hogy a szombati zavargásokat, a pénteki, hasonlóan erőszakos tüntetés előzte meg.


Az őrizetbe vett személyek és az összecsapás sérültjeinek száma egyelőre nem ismert.


A zavargás egy évek óta üresen álló barkácsáruháznál történt, ahol 600 menedékkérőnek rendeznek be szállást. Az intézmény megnyitása ellen pénteken demonstrációt tartottak a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) felhívására. A tüntetés után több száz ember barikádot emelt az épülethez vezető úton, és kövekkel, üvegpalackokkal, petárdákkal dobálta meg a rendőröket. Ezen az éjjelen 31 rendőr sebesült meg. A menedékkérők első csoportjait rendőri biztosítás mellett helyezték el a szálláson.

A német igazságügyi miniszter és a belügyminiszter elítélte az erőszakot. Németországban a „zéró tolerancia" elve érvényesül az idegenellenességgel és a rasszizmussal szemben - szögezte le szombati közleményében Heiko Maas igazságügyi miniszter. „Soha nem szabad megengednünk, hogy országunkban fenyegessenek vagy megtámadjanak embereket" - tette hozzá.


Mindenkit megillett a méltányos eljárás joga

Thomas de Maiziere belügyminiszter a ZDF országos közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy „minden menedékkérőt vagy menekültet megillet a megfelelő elhelyezés és a méltányos eljárás joga, függetlenül attól, hogy később maradhatnak-e nálunk, és aki ebben akadályozza a hatóságokat, az kiírja magát a demokraták közmegegyezéséből". A belügyminiszter a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban megjelent interjúban azt is elmondta, hogy Németországban „óriási segítőkészséggel" fogadják a menedékkérőket, de a velük szembeni gyűlölet és erőszak is erősödik. Ez „nem méltó országunkhoz", és a hatóságok „a jogállam teljes szigorával" lépnek fel az ilyen cselekmények, jelenségek ellen - hangsúlyozta Thomas de Maiziere. Megjegyezte: a gyűlölködőknek nem ártana „akár csak egy pillanatra is beleképzelniük magukat a menekültek helyzetébe".


Szászországban az idén július végéig 14 500 menedékkérőt helyzetek el, ami csaknem háromszoros növekedés az egy évvel korábbi 4900-hoz képest. Csak júliusban 4000 menedékkérő érkezett a tartományba, és az utóbbi időszakban naponta két-háromszázan érkeznek.

A szövetségi kormány előrejelzése szerint a 16 tartományt együttvéve az idén elérheti a 800 ezret a menedékkérők száma, a tavalyi 202 ezer után.