Rendőrök kínozták halálra az olasz diákot

-

Először ismerték be egyiptomi biztonsági források, hogy a Kairóban halálra kínzott olasz diák a rendőrség őrizetében volt, írja az as-Surúk nevű egyiptomi napilap a New York Times értesüléseire hivatkozva.


A nyomozásban részt vevő, meg nem nevezett három biztonsági illetékes szerint Giulio Regenit azért vették őrizetbe, mert "szemtelen" volt az őt igazoltató tisztekkel. "Nagyon goromba volt, és adta a kemény fiút" - idézi a forrásokat a napilap.

A nyomozók szerint Regeni a mobiltelefonjában talált telefonszámok miatt vált gyanússá. A független munkásszakszervezeteket kutató 28 éves diák telefonjában a cikk szerint a 2013-as hatalomváltás után betiltott, majd az állam ellenségeinek minősített szervezetek, a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet és az Április 6. nevű aktivistacsoport tagjainak számait őrizte.

Az egyik biztonsági ember kémnek hitte, mert szerinte más oka nem lehet valakinek, hogy munkásszakszervezeteket tanulmányozzon.

Giulio Regeni a Cambridge Egyetem doktorandusza volt, szeptember óta élt Kairóban, ahol a rendszerellenes tömeges megmozdulásokban fontos szerepet játszó érdekképviseleteket kutatta.

Január 25-én veszett nyoma a belvárosban. Alsótestén fedetlen, megkínzott holttestét tíz nappal később találták meg Kairó szélén, egy autópálya mellett. Ügyészségi és egészségügyi források szerint teste elnyomott cigarettacsikkek, erős ütések és éles tárggyal okozott vágások nyomait viselte.

A hétfői cikk szerint Regeninek eltűnése előtt számos, a lakásához közeli boltokra rögzített térfigyelő kamera előtt kellett elhaladnia. A bolttulajdonosok arra hívták fel a figyelmet, hogy a felvételek fontos információkat tartalmazhattak a történtekről, ennek ellenére a rendőrség nem nézte meg azokat.

A rendvédelmi és nemzetbiztonsági szervekért felelő belügyminiszter több ízben elítélte azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a biztonsági erőknek közük lehet Regeni meggyilkolásához. Az as-Surúk szerint Magdi Abdel-Gaffár ezzel kapcsolatban vasárnap úgy vélekedett, hogy a vezetése alatt működő minisztériumról az állam stabilitásának aláásását célzó "torzítások" jelennek meg a sajtóban.