Rendkívüli támogatást ad az EU Magyarországnak a menekültek miatt

Fotó: MTI/MTVA / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

-

A Népszabadságnak azt mondta az Európai Bizottság szóvivője, bogy látják Magyarországon a migrációs nyomást, de a helyzet Olaszországban és Görögországban súlyosabb.


Az Európai Unió jelentős rendkívüli támogatásban részesíti Magyarországot a menekültek számának növekedése miatt. A helyzet ugyanakkor brüsszeli megítélés szerint súlyosabb Olaszországban és Görögországban – írja a Népszabadság az Európai Bizottság szóvivőjére hivatkozva.

Februárban a Bizottság 1,2 millió euró rendkívüli támogatást folyósított Magyarországnak a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból (AMIF) a megnövekedett migrációs nyomás miatt szükségessé vált befogadó kapacitások növelésére. A magyar hatóságok kérésére jelenleg vizsgálják mintegy 2,4 millió euró pótlólagos rendkívüli támogatás lehetőségét, amelyet a Belső Biztonsági Alap (ISF) külső határok őrizetére szánt forrásaiból hívhatna le Magyarország.

Augusztus végén további 4,5 millió euró érkezhet Brüsszelből az AMIF és az ISF magyar nemzeti programja keretében. A jelenlegi hétéves költségvetési időszakban Magyarország összesen 24 millió eurót költhet közösségi forrásokból a menekültek befogadását és integrálását szolgáló rendszerekre, 40 millió eurót pedig a külső határok őrizetére és a vízumok kezelésére – írja a Népszabadság.