Rektorok tiltakoznak Balog Zoltánnál az egyetemi reform miatt

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László

-

A Pázmány Péter katolikus Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, és az ELTE rektora közös levélben tiltakozik a nemzetközi tanulmányok szak tervezett megszüntetése miatt.


Közös levélben tiltakozik Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternél a nemzetközi tanulmányok szak tervezett megszüntetése miatt Szuromi Szabolcs a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Rostoványi Zsolt a Budapesti Corvinus Egyetem, és Mezey Barna, az ELTE rektora. Az elképzeléseket egyébként a Külgazdasági és Külügyminisztérium sem támogatja.

Mint írják, „a nemzetközi tanulmányok szak részbeni megszüntetésének felmerült lehetősége a felsőoktatás szereplői számára jelentős aggodalmat okozott". A levélben emlékeztetnek, hogy a nemzetközi tanulmányok BA szak 1997-es indítása óta folyamatosan növekvő népszerűségnek örvend hazánkban. A hallgatóság zöme ma már önköltségi alapon, azaz saját anyagi forrásból tanul ezen a szakon.„Az ösztöndíjas helyek rendkívül alacsony aránya ellenére is a képzést indító intézmények keretszámaikat évről évre feltöltik, azaz egy reális piaci igényt elégítenek ki. Rendkívül szerencsétlen lenne, ha az állami beavatkozás ezt a szakot megszüntetné, hiszen egyfelől ezzel az intézményeket hozná működésképtelen helyzetbe, másfelől a tanulás lehetőségét venné el diákok ezreitől” – fogalmaz a három rektor.


Balog Zoltán tervei sokaknak ellenszenvesekAz intézményvezetők arra is felhívják a figyelmet, hogy a nemzetközi tanulmányokat folytató hallgatók jellemző módon ezen a területen kívánnak tanulmányokat folytatni, számukra nem alternatíva a duális képzés vagy a felsőoktatás más szegmensei. „Ezek a nyelvileg jól felkészült, az átlagos hallgatóknál magasabb pontszámot elérő, tehetséges fiatalok így vagy kiesnek a továbbtanulás folyamatából, vagy külföldön fogják megtalálni számításaikat és ott létesítenek hallgatói jogviszonyt. Mindkét esetben a magyar nemzeti közösség veszíti el a jövő tehetséges fiataljait, akik ráadásul nemzetközi cégeknél elhelyezkedve más közösségek gyarapodásán fognak munkálkodni" - áll a Balog Zoltánnak küldött levélben.

Az ELTE, a BCE és a PPKE rektora szerint ráadásul „a nemzetközi szak az a képzési program, amely a kormány keleti, illetve déli nyitást meghirdető programjával egybevágóan érdekli a külföldi hallgatókat a társadalomtudományi területen. Az európai (hangsúlyosan nyugat-európai), de az észak-amerikai, illetve dél-amerikai felsőoktatási intézmények is ezekkel a szakokkal hajlandóak és képesek közös képzések formájában szerződni — mind BA, mind MA szinten —, amint azt egyetemeinken már számos létező példa is tanúsítja".

Mint korábban megírtuk, nem csak a felsőoktatás szereplői között, de a Külgazdasági és Külügyminisztériumban is rosszallással fogadták az Emmi terveit. A tárca sajtóosztálya megkeresésünkre azt nyilatkozta, Szijjártó Péter kifejezetten fontosnak tartja a képzést.